Učitelj

268

ње онога, што шкоди дечијем здрављу, и срества за развијање телесне снаге.

2.( Развијање дечијег ума, и редовна настава, као најјаче срество за то. Наука о настави; подела на два одсека: 0 општим начелима наставе (дидактика), и о предавању појединих предмета (специјална методика).

3. Срества, којима се у школи треба служити за развитак и учвршћење моралних навика.

в) Рад у државним заводима за поправљање.

1. Цељ робију.

2. Како у тим заводима треба да, се ради, те да се постигне цељ, ради које исти заводи постоје.

ашшења и осуђивања на

Ето шта — по нашем мишљењу треба да буде садржина специјалне педатогике. Разуме се да би све то било

потпуно јасно тек онда, кад би о сва-.

кој тачци овог прегледа посебице рекли коју више; али овде у овим чланцима, то нам није погуће. У осталом онај, кога сама ствар интересује, може и из оваквог једног прегледа да види, како ми мислимо о систему и (у главноме) о садржини педагошке науке. Међутим нама и није цељ да до свију ситница изложимо садржај свију педатошких наука (то се и не ради у кратким чланцима), већ само да у логичној целини изнесемо целокупну педагошку науку. О појединим питањима, која се односе на васпитање, има подоста писано; али све је то само растурен материјал, који тек треба да се доводи у евезу. И да би се све то могло довести у свезу, нужно је да се

наука о васпитању јасно појми као једна логична целина. Да би колико толико томе припомогли, латисмо се те написасмо ове чланке. Ми знамо да излагати систем науке о васпитању није лав посао, и — на сваки начин људи, који су на страним универзитетима нарочито проучавали филозофију и педагогију. а сад у државној служби заузимају виша места, били би куд и камо способнији, за такав посао. Али кад тамо, где је способности, нема и воље, онда дође у памет једном учи да изврши тај посао, једном учи који не зна „ништа даље од носа“, који нигде „на страни“ није учио, који није познат ни са једном Филозофско-педагошком системом. И с тога можда овај посао неће бити баш сасвим као што треба, али „боље ишта него ништа“.

Из досадањих чланака читаоци су видели, да су ово педагошке науке: педагошка статистика, историја васпитања, општа педагогика и специјална педагогика. Али у каквом међусобном односу стоје те четири науке2 Одговор на то питање нека буде овај кратак преглед.

Наука о васпитању.

Припрема, за улазак у педагошку науку — упознање са васпитањем онаквим, какво је данас (педагошка статистика), и какво је кад у прошлости било (историја васпитања). |

1. Општа педагогика. Суштина и врсте васпитања ; цељи васпитања ; срества васпитања.

2. Специјална педагогика. Преглед завода за васпитање; о уређењу васпитних завода; рад у појединим заводима за васпитање.