Učitelj

45

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ.

Уз прошли број нашега листа, послали смо као прилог позив на претплату на књиту: „Урођеност мли моћ наслеђа,“ коју је превео с немачког г. Јова Миодраговић.

Наши читаоци, који су добили тај позив, видеће унеколико из њега од колике је врелности књига. Само име преводичево било би довољно, па да читалац верује у доброту књиге, коју је он превео. Својим досадашњим озбиљним радовима, он је заслужио, да то верујемо.

Што се тичр саме књиге, у колико је нама позната, ми можемо рећи, да ће она, као једна целина, бити новина у нашој сиротној књижевности. У књизи се казује, које особине, умне, телесене и моралане, наслеђује човек рођењем од својих родитеља, а које опет задобија доцније у животу. Сваки доказ потврђује се са много лепих и веома, занимљивих примера, тако да читалац чисто пута све оне интересантности и диви им се до бесконачности. И одиста за. кога, су читаоца новости сви они примери и докази, који се у књизи налазе, тај неће моћи знати чему пре да се диви:

шћу удара свој печат на све што је у Бој, да ли човечијем уму. који је лостигао до

он >

да ли Сили. природе, која с таком тачношћу и сигуно- |

"тога ступња развитка, да хвата и такове ситне и Фине ствари у радњи природе, као што је наслеђивање душевних и телесних особина рођењем.

Овој њизи, још је н то велика препорука, што је њен писац 24. Битнер познат као велики популаризатор научних истина, а, за тачност чистоту и лепоту преводу, може свакоме јамчити име преводиоца.

Не можемо а да нашим читаопима не кажемо још и ово. Веома је ово жалосно појава, кад је преводилац принуђен да на једно овако изврсио дело позива на претплату. Да је среће, нашој читалачкој публици теребало би само објавати да излзи овако дело а ена би требала, тако рећи, ла врви са куповном, јер нема тога, коме не треба да зна законе наслеђа. Али кад већ стојимо на тако примитивном ступњу читалачког разумевања, онда би бар требаадо, да се сви прави и свесни читаоци заузму, да скупе што већи број претплатника, те да се бар на тај начин ов корисна књига, што више распростре.

Цена је књизи, према њеној вредности, врло умерна, јер стаје само један динар Књига ће бити готова кроз неколико дана,

_ и поруџбине ће се одмах разаслати.

Ситнице.

Расписи. Т. министар просвете и дрк. послова, издае је два расписа. Једним се наређује, да од сад могу уживати државно благодијање само они, кбји имају оцене + и 5, и то више 5 него 4. По томе, ко ма и једну тројку има, не може уживати државино бкатодијање. И тај је распис почео вредети одма. Другим се расписом препоручује дотичним властима, да пазе на тачно идење учитења у школу.

Ђаци основ. школа у позоришту. И ове су године деца свих београдских осн. шеб-

ла била у позоришту. Позоришна управа приредила је у очи Св. Саве две представе само за њих: једну пре а другу после пбдне. Колико је ово за васпитање наше омладине добродошло, то не можемо ни исказати. Ко мисли да ће српски народ да пропадне са немара за своју омладину и васпитање њено, он је могао у овој прилици барем мало да се утеши, и да време пропасти гурне мало подаље.... Кластциизам у нашии вредњим школама. — О Св. Сави ове године држао је на