Učitelj

168

Петнаести оглед. далеци обичан новац, на дну каке чиније, земљане или металне. Онда се у толико уклони, да новад не видиш од обода тога суда. Сад ту стој а пази, а нареди да ко други сипа лагано воду у суд. Сад ћеш наједанпут угледати новац. изгледа да он сада више стоји, но што је заиста.

Светлоћа, од новца преломила се чим је ступила, из воде у ваздух и скренула к земљи те нам пала у очи.

Закон. Сва тела кад су у води, пагледају нам ближе површини, кад “2 косо погледамо, но што су у истини.

Ш!еснавсти оглед. Узми како огледало и усправи га да стоји дупке. Сад намести ма каку ствар пред њеме. Она ће ти у огледалу изгледати исто онолико далеко од њега колико и пред њим. Сад нагрениту ствар од огледала. Горњи крај њен биће ти и у огледалу даљи од њега а доњи ближи.

Намести сад два огледала управо једно спроћу другога, а између њих упали свећу. Сад се приближи једном од тих огледала. и угледаћеш читав ред ликова поређаних једно до другога, Ово се може видетину излозима по дућанима.

Закон. Ствари гледане у огледалу изгледају исто толико далеко од њега у њему, колико су далеко ч пред њим, а задржавају исту величину њ форму.

Седамнаевсти оглед. Узми два повећа парчета шећера, па их у вече јако једно о друго тари, и показаће ти се жућкаста светлост. То исто можеш видети, кад лупаш белутак о белутак у помрчини.

Кад рибе почну да труле, онда веома, светле. Али не и оне, које су већ одавна труле.

Овамнавсти оглед. Остави рибу где год да. стоји, док не почне да трули, по том

је у вече однеси у подрум. Тамо ће она да се светли, нарочито она балава смеса на њој. Кад би тим љигама намазао руке ин лице, могао би кога јако да уплашиш, 0ос0бито ако је сујеверан. У томе мораш бити врло опрезан, јер то може имати врло рђа вих последица.

На подужем столу, или на патосу, усправи облу оловку. Да би лакше могао наместити убоди у запушач од стакленцета, од лека. — Иза оловке намести табак беле артије, да му буде као заклон, или према белом зиду, од прилике на У, метра далеко. Оћеш ли сад да видиш колико јаче светли лампа од свеће, онда их намести упоредо, на ', метра далеко од заклона, а на среди да буде оловка.

На заклону ћеш одма опазити две сенке од оловке. Једна сенка биће тамнија. Да би боље сазнао, од које је светлости тамнија сенка, онда их обе једно уз друго са свим принесн, да се сенке на заклону додирну. Очда ћеш одма видети да је тамнија сенка од јаче светлости, дакле од лампе.

Ако оћеш обе сенке да изједначиш, а ти лампу измакни подаље, од прилике за 1 метар од заклона. Из тог ћеш увидети, да лампа у двогубом растојању исто тако осветљава, као свећа на половини одстојања. Из тога немој да закључиш да лампа два пут јаче светли него свећа.

Људи ср изнашли да лампа у двојном растојању 4 пута, у три пута толиком растојању 9 пута, а у четири пута толиком растојању 16 пута јаче светли.

Почем сад лампа с њеног места, исто тако осветљава заклон, као свећа, то није само јачина светлости лампине двојном јача, него је јача четири пута од свеће. Ако оћеш лампу да замениш свећама, онда ти треба, 4 свеће запалити место лампе.

(СВРШИЋЕ СЕ).