Učitelj

969

свршеном прегледу потписаћете све те спискове и у уписном протоколу назначити, шта сте прегледали и у каквом сте стању што затекли.

УЈП

Приликом прегледања у каком се стању налази зграда школска обратићете пажњу на прописе изложене у правилима о грађењу школа и намештају школском. Зарад тачнијег и лакшег прегледа израђен је приложени.||. образац, у коме ћете попунити све рубрике које су у њему назначене и исти поднети овамо с извештајем. Нарочито ћете обратити пажњу, да ли се, с извесним оправкама и доправками, може о новој школској години у истој згради отворити четврти разред, односно виша основна школа. — Уједно ћете се, при овом прегледу, уверити о чистоћи која влада у школи и одену о томе записати, поред оцене о успеху ученичком, служећи се при том истим белешкама које су законом за успех у настави прописане.

ТХ

Колико вам време буде допуштало, потрудићете се да се уверите, да ли гиколски одбори и наставници врше све што им је стављено у дужност разним наређењима закона о основним школама, који вам се шиље у прилогу под у, ради употребе, као и разним наредбама министарским. Нарочито ћете се уверити да ли се врши:

1. Распис од 2 јуна 1380 г. ПБр. 2480 (в. „Просветни Гласник“ од исте године, стр. 99 и 100) о оправци зграда школских, о набавци школског намештаја, итд.

9. Распис од 28 јуна 1882 г. Шбр. 3726. (в. „Просветни Гласник“ од те год. стр. 483.) о набавци нових мера;

8. Распис од 16 септембра 1882 тод. ПБр. 7090. (в. „Просветни Гласник“ за ту годину, стр. 652.) о прописима израђеним по закону о монополу државне штампарије, као и распис од 29 септембра 1883 г. ПБр. 10024. (в. „Просветни Гласник“ од исте године, стр. 765 и 766.) о употреби тих прописа у основним школама; и

4. Распис од 20 септембра 1882 г. ПБр. 286. (в. „Просветни Гласник“ од те године, стр. 652) о употреби школских књига које су надлежно одобрене, као и распис од 2 декембра 1883 г. ПБр. 12788 (в. „Просветни

Гласник“ од исте године, стр. 914 и

915) којим се забрањује уношење у школу свију приватних књига које нису надлежно прегледане и одобрене.

Х

Кад се вратите, а најдаље до 15 јуља ове године, имаћете поднети министарству извештај о свему што вам је овим упутством у дужност стављено. Извештај ћете поделити на два главна дела.

У први посебни, део доћи ће:

1. Статистички материјал о броју

"ученика који су школу (односно: раз-

ред) отпочела, који су на испиту били, који прелазе у старије разреде и који остају да понове разред. Сав овај материјал има се тачно распоредити по разредима и школама које сте походили и бројеви који долазе у једну рубрику имају се сумирати како за сваку школу за, се тако и за цео округ.