Učitelj

279

Ови наставни предмети су из области природних и друштвених наука. Дете у средњој, не раскошној ни у сиротној “ кући, добије доста појмова, које служе као припрема наставним предметима. Од ових појмова неки су погрешни, јер их је створила Ффантастична радња дечија. Школи је задатак, да их поправи, допуни и пошири под њеним разумним руковођењем ; дајући им прилике, да самостално раде, оно што је најглавније, а то се може учинити, јер она су донела собом припреме за све наставне предмете.

У наставне предмете долазе : физика, хемија, јестаственица, земљопис, рачуница, геометрија, цртање, историја, ењижевност, језик, религија, певање и писање. У Физици треба упућивати на 106матрање узрока и појава, који извесним узроцима следују,“ отуда извидити законе. Исто тако у хемији. У Јестаственици да посматра поједине

животиње, биљке и минерале, да по-_

реди једну биљку с другом, те да из-

налази сличности и различности. Да пореди биљку са минералом, животињу с биљком ит. д. У земљопису да савна лево, десно, леву, десну обалу реке брдо, стране његове, равницу и т. д. да на карти упоређује један округ с другим по величини земљишта, да пореди једну реку са другом ит. д. Рачуну да изналави бројне односе, да сравњује једну количину с другом и т.д.

У Историји да изриче свој суд о појединим лненостима. ит. д.

По себи се разуме и за све остале предмете, да се од деце можемо надати самосталном раду само у границама њиховог искуства. Свуда пак ово мерење, сравњивање, суђење и т. д. треба да руководе згодна учитељева питања. Погрешке треба исправљати, где их буде, нарочито у историји где се причају какви компликовани односи, не може се од деце очекивати да правилан суд даду, јер они се више пута радују каквом лопову што је био вешт па је утекао из ·-хапеа.

(СВРШИЋЕ СЕ).

а

Гоњење хришћана.

(МАТЕРИЈАЛ ЗА ПРЕДАВАЊЕ НАУБЕ ХРИШЋАНСКЕ У ТУ. РАЗР, НИЖЕ ОСНОВНЕ школе).

До сад сам вам говорио о животу и раду | Јована, као год и учитељ им, спаситељ појединих Христових апостола. Казао сам | света Исус Христос, издахнули мученичком

вам, да су готово сви, осем апостола св.

ГЗар у „сиротној и раскошној“ не>

смрћу. Но и после овог хришћани су још

Уред.

2 Боље, на посматрање појава и изналажење узрока који их производе; јер ми узроке не видимо.

Уред.

3 Свуда је туда мало саморадње. Она дежи млого дубље и ње треба да, буде млого више у сваком

предмету.

а То је споредна ствар; јер давање суда — расуђивање само, то је, саморадња,

Уред.

Уред,