Učitelj

378

см омела

Срба а остало су друге народности. Који је то део од 1,200.0002.. ..

Дакле, у Банату живи '/,/ Срба а остало су друге народности.

Срби су вере источно православне као и ми. Опи имају свога Патријарха. Како се зове наш црквени старешина р ... Митрополит. Остале су народности већином вере католичке. Управа и уређење. Банатом сад управља маџарски краљ. Пре није он њима управљао него су Срби имали свога војводу, По њему се и цео Банат звао „Војводина“. 1861 год. аустријски цар који је Србима постављао војводу, на захтев маџарских великаша изда наредбу којом се укида војводина. Овим Срби потпадну под маџарску. Место војводе даду им општинску самоуправу, али таку која је само Србима донела штете.

Док је Банат био војводина, они људи што су живели на граници Баната поред Дунава, звали се још и „Граничари 2 То је зато што-су сви људи били војници и морали су да чувају границу од непријатеља. Но данас се и они не зову више „Граничари“.

Данашњи је Банат подељен на, округе, као што је и Србија: Сваки таки округ зове се „Жупанија“. У српским окрузима зову се старешине „Окружни начелници“. А у жупанијама „Мупани“.

8. Места. Главна места у Банату јесу:

а) У српском.

1. Темишвар највећа варош у Банату с великим и јаким градом. У њему живи толико становника колико и у Београду. Варош лежи на Бегеју, а поред ње пролази ин жељезница. Овде седи српски вла-

дика. Има српску основну школу. Има

више фабрика и води велаку трговину.

2. Кал би се пустили Бегејом стигли би у Велики Бечкерек, мања је од Темишвара и овдје има српска основна школа.

3. Ако се пустимо још даље Тисом и Дупавом допловићемоу Панчево, велико је као пола Београда. Велика трговина с раном. Има више српевих основних школа, вишу девојачку школу нв једну реалку на којој се и срџеки језик учи.

Близу Панчева у једној шуми има манастир „Војловица“ што га је зидао Стефан високи.

4. Путујући даље Дунавом дошли би у Ђазијаш чувен због пристаништа лађа и жељезнице.

5. Одавде би и ми могли жељезницом путовати и стигли би у Бељу Цркву чувену због добрих винограда.

Ако даље пођемо истом жељезницом доћи ћемо у Вршац" главно место за, трговану с вином у Банату. И овде седи српски владика.

7. Северно од Вршца налази се помање место, Чаково, знатно што се у њему родио српски књижевник и научењак „Доситије Обрадовић“. (1799.)

Још ће мо овде споменути Меленце, чувево због лековите бање.

6) У влашком:

1. Лугош највеће место у влашком Банату. 2. Много је важнија од њега чувена Металдија добро позната због својих лековитих бања.

3. Мало даље од Мехадије налази се Оршава на граници, чувено пристаниште лађа и копа се добар камени угаљ.

Сад треба све пропитати.

ЈОВАН ~ НВЕЛКОВИЋ.

: Више Вршца има брег што се зове «Вршачка кула», на њему се налазе знаци који тврде да је Банат био негда море. А за њу веле, да је била пристаниште.