Učitelj

казали да је Банат велика равница. Та се равница зове као и земља „Банатска равница“. А шта се види на источној стра-

ни ... Како смо казали да се зову та, брда... (Ердељека). Које смо реке споменулир ... Мориш,

Тису и Дунав. У Баџату има још река, осим ових и то су: 1) Јамиш. Он извире из Ердељских брда а утиче у Дунав. 2) Бегеј. МИ он извире из Ердељских брда, тече готово упоредо с Тамишом и утиче у Тису. Из којих брда извиру ове рекег... На којој су страни Ердељска брда... на коју страну теку ове рекер ... На западну.

Ево овде има нешто налик на реку. Ово је прокоп или као што га зову канал а зове се „Бегејски“. Он је прокопан, да би но њему могле мање лађе брже пловити.

Пропитивање.

8. Клима. Ове реке што смо их споменули, у пролеће кад се снег топи, разливају се и топе околве долине. Тиме чине двоје, добро и штету. Добро чине кад се брзо врате у своја корита, и тиме натопе ону земљу. Штету доносе ако дуго преко лета остану разливене, те људи не могу да обрађују ону потопљену земљу. Но ове реке при своме изливању, праве многе баруштине. Ове кад дуго стоје смрде, а тиме кваре ваздух. А ко би воло да мирише смрад р . . . Нико, а оно што није пријатно мирисати није ни здраво. Иначе је у Банату доста здрав и свеж ваздух.

4. Природни производи: а) животиње. 0) биљке. в) минерали. У Банату се негују добри коњи, волови и краве. Нарочито су

им волови велики, а зову их „маџарски“. |

Гаје и свиње, које се могу здраво угојити. Које животиње негује наш народ по брдима 2 Овде И Банаћани, што живе по овом брдовитом делу; негују их.

У Банату има и дивљих животиња. По

целом Банату има лисица и зечева, а зи- | ми и по неки курјак. — У брдовитом делу.

има медведа, дивљих свиња, по нека срна и јелен и др. Ових дивљих животиња не-

А

377

стаје све више и више, јер их људи гоне и убијају.

Банатска је равници врло плодна и на њој роди врло добра пшеница. Добро усџевају још и остала жита, готово сва вагрива, воћа и бостан. У Банату има и до-_ брих винограда, а сади се и луван.

Осим овог у Банату негују још и конопљу. Овај овако плодни Банат и називају европском житницом ; а наши песнице „шареним ћилимом“ и рајском баштом.

Људи су нашли дану брдима има онога што нама треба. Зато копају и траже. У овим брдима, како се вовур .. . копају: злато, сребро, бакар, врло много гвожђа п угља.

5. Становништво : а) број, 6) живот ; занимање. Банат има нешто више него пола Србије становника, и то 1,200.000. Они живе или по варошима или по селима. Села | су им сва „ушорева“, т. ј. све су куће у реду једна до друге, као у варошима. Куће су им мале и већином трском и рогозом покривене. Куће се набијају од земље а врло ретко зидају од цигаља и камења.

Каква је банатска равница 2 .. . Зато се Банаћани највише баве „земљорадњом“, највише обрађују пшеницу. Они у брдовитом делу баве се сточарством и рудокопњом. Кажи ми сад ти чиме се све баве Банаћанир ...

6. Народност и вера. У Банату живе

| разни народи но највише има Орба (према

осталим народностима). После њих долазе Власи. [о овима, се и Банат дели на српски и влашки Банал. Српски је Банат овај већи и равни део, а влашки овај мањи и брдовити. У ком делу живе Срби, а у ком Власи...

Осим ових има у Банату: Немаца, Мапара, Чивута (или као што их ми зовемо

· Јевреји) и Цигана.

Српски Банат има 800.000 ст. а влашки 400.000. Дакле 7/, живе у српском делу а џ, у влашком. — Колико је пута мања Ол 2

У српском Банату има 900.000 правих