Učitelj

406

са другом везане ходницима негде уским, негде кривим, негде воде на више, а негде на ниже. И по томе има, и више дворишта. -— Нека су дворишта засађена кипарисом, нека цвећем, нека зељем за јело, док се по дуваровима успела винова лоза. На овако чистом и здравом планинском месту, при скромној храни и добром послу, манастирски становници дочекају дубоку здраву и веселу старост.

Поред дневне богомоље, сваки ка-

луђер има и други посао, или ради у башти или што мајсторише. У манастиру има двадесет и четири капела, и једна дрква преображенска досто_ јанствено величанствена. Два реда стубова од гранита држе свод, који је плавом обојен и. звездама искићен. Црква је патосана белим и црним мермером. Многа кандила и свећњаци треште у злату и сребру. Небројене слике покривају дуварове; а најлешпа слика од свију та је на своду округлине. Ова је слика дивно сложена, из

самог шареног камена и преставља

преображење Исусово са Мојсејом Или- |

јом и млађима. У оба угла више те слике стоје слике цара Јустилијана и његове супруге Теодоре, који су овај манастир обдржавали и ову цркву сазидали. Онде, где се Бог јавио Мојсеју у ватреном џбуну налази се капела која је богатим ћилимима обложена. Џатос је сав еребром покривен и ником није дозвољено да обувен уђе, већ само бос, за то што је написано: „Скини обућу са ногу твојих, јер је место свето на коме стојиш“.

Једним подземним ужасним ходником на коме су гвоздена врата, до-

ђе се у манастирску башту. Ладњаци су обграђени најдивнијим воћем, од којих већина уверава тео растењу и дивној клими овог стења. На среди ове баште стоји костурница овде по: мрлих игумана и братије, који се прво на другом месту укопају док не иструну, па после две или три године костур се екупи и у костурницу остави. Из манастира води једна стаза све између самих стена до на, вис хорив преко самог камена и неки древни неисечени степена дође се на највиши вис брегу с леђа. И ту на тој неплодној дивљини укаже ти се мала равница на којој се налази једна чесма а поред њега се уздиже диван кипарис. Ту је близу и капела св. Илије: каже се, да је пророк ту своје пустињско склониште направио, кад је бежао од освете. Ова мала равница лежи над манастиром 1400 стопа.

Са североистока продужава се брег за један сат све идући у вис до оног места, где се од један — пут стрмет спушта једној к долини (Каћаћ).

Са југа напротив слевим иза капеле св. Илије уздижу се леђа брегу још за 900 стопа која представљају у исто време други бој или највиши вис хорив.

· То је Мојсејов брег, или управо Синај.

Од каџеле св. Илије до тог виса да

· се дође треба пола сахата. И овде по-

мању путницима камени степени. Највиша површина захвата у ширину од прилике 60 стопа: на којој је једна џамија и једна хришћанска капела. Са ове стене која је над морем 7000 стопа, а свуд около а стенама оклопљена поглед је величанствен и потресајући. „Као престо каквог краља ког је Бог себи на земљи направио