Učitelj

462

Што се тиче нарочито одношаја игара, према здрављу, то служе оне пре свега на очвршћивање детета, те се и показују вао природна потреба и посве сходне цељи.

У том погледу доста је позвати се на сељачку децу, која само тиме и одржавају правилни развитак организма, што се _играју под ведрим небом и потпомажу им развијање мишића. Напротив у варошима, ни породица, ни школа, ни друштво не задовољавају изискивању здравља и не дају довољна места детињим играма. Породица боји се назеба, ударца и под. па огравичава и живост детињих игара и потребност игре под ведрим небом. А школа од своје стране искључно се занима развијањем душевних сила и мори претераним задатцима, тако да деци посве мало остаје на игру. Друштво досад ништа не предузима, што би помагало развитак друштвених игара, као што су их имали стари Грци.

Енглеска је у томе осталу Европу оста-

вила за собом, удесивши свуда, не само по варошима, но и по селима, пољане за заједничке игре за децу.

Најпосле рече Покровски, да се латио да сачини зборник детињих игара, наме-

равајући да га научно обради, те ће по-

средством одбора музеја за практична знања да распошље по свој Русији потребан програм, како би се искупили сви податци о- детињим играма; а овим евојим предавањем хтео је да побуди пажњу публике, те да одговором на тај шрограм помогне да се ово питање практички реши.

Манастир за странце на Сан-Бернгарској планини. Планина Сан-Бернхард јесте граница између Швајцарске и Италије.

Манастир за странце подигнут је на самом највишем и најужем месту проласка. Многе су војске туда пролазиле из давних времена до Наполеона |.

Тај је пролазак врло важан и увек је посјећен млогим путницима. Он је здраво

удесан и за трговину, јер веома приметно скраћује пут из Швајцарске у Италију, с тога чак и у најгоре време путници старају се да њиме прођу. Призната важност Сан-Бернхарског проласка побуди савојског грађанина Бернхардо де Ментона, да ту оснује манастир за странце, коме су надели име Сан-Бернхард ; овај наслов брзо затим даде се и самој планини.

Манастир Сан-Бернхарски преставља велику гостионицу, где примају без разлике све путнике, с највећом добротом и гостољубивошћу. Ако се пролазећи путници поболу, 0 њима се колико је могуће брину, ако ли су рањени — превијају им ране. Калуђери често врше дужност лекара, а понекад и хирурга, јер обично имају и понеки појам о хирургији. Опи знају како треба поступити са онима, којима су де-

_дови тела промрали и са онима, који се

осећају болесни од хладноће и прекомерно оштрог ваздуха. У таквом случају калуђери показују велику заузимљивост, да пдмогну свима гостима њиховог манастира, који је тако гордо подигнут на врху планине. Гостољубиви Сан-Бернхардски манастир јесте највеће обиталиште у Европи; оно се налази од свију најближе небу, и пријатно је и замислити, да је кућа посвећена хришћанској љубави, сазидана тако високо.

Језеро, које се тамо налази готово је преко целе године покривено ледом.

Кад се лед на његовој површини топи више од три недеље, онда је знак необичне врућине.

Ни једна рпба не може тамо од зиме да живи; пробали су више пута пустити рибу у ту прекомерно хладну воду, а она је брзо гинула.

На тим високим местима нема чак ни земље; неколике врсте маховине расте између камења и то је сав зелениш, који улепшава обале језера.