Učitelj

ДОДАТАК 15-ом БРОЈУ „УЧИТЕЉА“

3. Делови тела. Тело ове животањице дели се на ове главне делове: главу, груди и трбуг.

а. Глава је доста велика. Нањој се налазе са стране по једна вилица, која, је доста велика и јака. По вилицама могло би се рећи дасе стршљенови хране тврдом храпом а они на против хране се течном. Горња

вилица служи за убадање и убијање других

буба (зарезника) из којих сишу храну ила од којих се брапе. А доња вилица са језиком продужава се у цев и кроз ту цев — сисаљку сише ова животиња сокове из цвета или другог биља. Ова стршљенова спсаљка, не може да се скотури, као сисаљка у лептира, већ се само дуљи и увлачи по мало.

Очи су такође на глави са стране. Има их двоје. Оне су доста велике и избуљене. У једноме оку налази се много хиљада малих очица, које су поређане једно уз друго. Те су очи направљене и поређане онако као поједине рупице (шестоугаоне) у пчелином сату. Ваљда су зато онако и обазриви стршљени те се мучно могу ухватити.

Пишци су помагачи ових животиња. јер им служе за пипање. И они су на главни састоје се из неких малих коленчића, зглав-

чића, који су један за други добро привезани..

6). Груди. Груди су подељене у неке чланове и има их три сваки по једним паром ногу. На грудима с горње стране израсла, су четири крила.

Ноге су подељене на три члана : бут, голен и тарс. Тарс је такође подељен у неколико чланова мањих и свршује се са малим ноктима. Ногу има 6; 8 с једне и 3 с друге стране. Ове се пружају у страну. Оне им служе за ходање, за закачивање и тТ. Д.

Крила су на леђима. Има. их четири : два већа дужа

с преда. и два краћа |

остраг. Она су врло танка, скоро провидна. | Раздељена су ретким жилицама на повећа, |

поља. Она служе за летење. Кад лете "се зујање.

в. Трбус. Трбух је крајњи најмекши и најдебљи део тела. Он је састављен с грудима помоћу једне танке жице кроз коју и сва храна мора проћи. Казао сам

чује

УЧИТЕЉ

горе да је шарен. На трбуху познају се неки чланови који деле трбух, по томе је и трбух подељен на чланове. На крају трбуха, на стражњици, налази се легалица и жаока.

Легалица је усађена у тело. а ту је и сакривена. Личи на штрдаљку, и има неке полуже длачице. Њоме умаже, носи. јаја у кљетиће свога. саћа. Кад оће јаје да снесе, она истера легалицу на поље, спусти јаје у кљетић, па је опет укуче.

„Жаока има исто таку штрдаљку. Унутра у штрцаљки — ножници — има петочлана жаока — стрелица, иглица. Испод штрцаљке налази се жљезда која лучи отров. Ако се стршљен узнемири, он онда чини употребу свога оружја. Штрцаљку истури, стрелице забоде у месо и кров њих излије отров, који се помеша са крвљу човечијом или животињском и произведе оток, болове и смрт ако је много уједа. Стршљенов ујед је врло опасан. ЖЊаоком својом може ујести пи коња кроз његову длакаву и дебелу кожу и задати му јаке болове. Дешавало се да се жаока са штрцаљком откине и остане у месу. Тада су већи болови, за то их ваља, чупати. Мужјаци немају жаока, већ само женке. Они су без опасности. |

4. Храна. Стршљенови се хране житком, течном, храном и ако су онако велики и при свем том што имају јаке вилице. Они се хране соком кога налазе у цвећу или соком различитих биљака. Разгриза кору јасенову и сише сок. Осим тога. прогризу кору на јабукама на (роду) и сву средину поједу, и јабука опет изгледа цела и лепа те то некога превари да се за њу пење или мучи да јеомлати. И друго воће нагриза и јеле (крушке, шљиве и 1. д.) Оће и месо да једе, да нагриза. Зато је раденицима у пољу врло досадан, јер не смеду да га гопе, боје се да се не ражљути. С њиме често долази и његова сестра осица. Напада и на кошнице и мед отима.

5. Живот. Неке животиње не могу усамљено да жине већ се скуљајуу лруштва и живот свој проводе. Међу тим животињама је и стршљен Онима од свога рода породицу. Живе њих до 200 заједно у једном гњезду.

15