Učitelj

7

Фицир — јесу из коњичке бригаде што претходи корпусу. Ова бригада састављена, је из две регименте од којих свака има по четири ескадрона; она је позади оставила два ескадрона, којима је задатак да одржавају сагурност пред главом корпуса. Главни део бригаде којим командује ђенерал и где се налази једна батерија налави се пред корпусом и дужност му је да он изврши први додир с непријатељем: његов је посао испитивање које врши ндући тамо амо пред Фронтом као патроле, подобно овој патроли шло је овуда прошла. Овим патролама задатак је да тумарају на сва стране у даљини од 12—15 километара и да по извесним знацима отврију место, правац кретања па и саме намере непријатељеве. Њихова разређена мрежа ћенералу је то исто што и неуморни ло-

и ви—————_——

вачки пас, који је увек у заседи и увек готов да скочи и да потражи траг.“

„Ви видите како је човек приморан непрестано да тумара и како нема времена да дангуби; то је доста тешко, ја вас уверавам, али је врло интересантно пропутовати земљу овако нехотице, а сем тога овом приликом човек, ма како да је маден, осећа да јест нешто. Као што рече ђенерал, каваљерија је око у војске; сона мора према томе бити увек будна, мора ићи увек брзо да све види, да достави све оно што примети а да се не превари, јер то. су наши извештаји, који служе као основ по коме се издају наредбе целоме корпусу. Ми смо они који дајемо пешадији могућности да иде мирно и да се не боји каквих изненађења,“

(ПРОДУЖИЋЕ СЕ.)

БЕЛ Е ШЕР

Учитељска скупштина. Чешки учитељи држаће 9-ог, 10-ог и 11-ог Августа ове године велику скупштину у длатном Прагу. Програм рада овај је:

1. О школском надзору;

2. Да ли је школска младеж сада 01терећена науком; и

8. О одношају нових занатлијских школа према грађанским ') школама.

Поред расправа, чешки учитељи спремају и „величанствену изложбу учила, за тим педагошких књига и забавних књига, за децу.»

Чешка учитељска скупштина трајаће три дана и решаваће три питања. да тако кратко време може се питање о овим темама, разрадити за то, што ће сваки учитељ о томе добро размислити, утврдиће своја резоновања и доћи ће готов на скупштину тако, да се у ситницама неће губити.

Изложба ће бити веома корисна, јер ће на њој видети разне збирке и они из даљних или страних крајева.

1) Грађанске су школе са 8 разреда.

Крајем Априла. 1824 године полагао је принц од Ораније у Халу темељ касарни. Становници замоле за дозволу, да ту церемонију изврши његов најстарији син. Он им одговори: „Не, ми нећемо да дете сувиле раним одликовањима покваримо. Он ће некад довољно искусити да је кнез, и мени је мило да пре упозна своје дужности но сјај и почасти“.

Окруфулозна деца, Најглавнији узроци скрофулозности јесу: рђав ваздух, слабо неговање и чување коже и непажња у храњењу. Препоручује се да се са скрофулозном децом поступа строго по овим правилима :

1. Треба да деца дишу што је могуће свежијим и чистијим ваздухом. Окрофулозност долази отуда, што деца спавају у рђавим и препуњеним спаваћим собама. Постеље у зиду и алковнима са свим су шкодљиве, јер се не могу проветрити колико треба. Џерина је нездрава. Душеке ваља напунити сувом исвежом сламом, морском маховином или коњском длаком. Најздра-