Učitelj

вије је покривати децу једним или с два вунена покривача. Спаваће хаљине ваља често проветравати и износити на чист ваздух, јер се у њима лако накупе изадрже шкодљива испарења. И препуне школске собе често могу да навуку на децу скроФуле. За то је дужност свакоме учитељу, да се постара да школа буде свакад добро проветрена.

о, Треба децу држати чисто. Свако јутро чим дете устане ваља га умити од главе до пете: пли га истрљати мокрим сунђером или мокрим чаршавом или га умочити у хладну воду па га истрти сувим чаршавом. Што је год вода хладнија она, је за децу здравија и брже их лечи. Веома је лековито ако се скрофулозна деца Еупају у хладној морској води. Где нема мора и кад није време купању, онда се родитељи могу и овако помоћи: на један сахат пре него што ће се дете пробудити из јутра, ваља га дићи из кревета па прострети преко кревета сув вунен покривач (поњаву) а поврх тога прострети чаршав умочен у хладну воду и добро исцеђен. Дете ваља метути на тај чаршав и увити га у њ брзо и свуд тако, да му само глава, остане неувијена. датим га ваља увитиин у овај вунени покривач. Тако умотано дете пробиће лак зној. После један сахат ваља та развити, истрљата га најпре мокрим а за тим сувим чаршавом па га извести на чист ваздух. Децу треба шишали кратко, често их чешљати и четкати, а главу им мити водом и сапуном.

3. Треба деци давати храну која се лако вари а добро храни. Претоварити њихов желудац слабим а тешко сварљивим јелом то је за децу врло шкодљиво; тиме се често поквари њихов желудац и постану скрофулозна. Децу ваља хранити поглавито животињском храном: млеком, месом, маслом, машћу и јајима, а не давати им да једу много биљне хране, као: хлеба, кром пира и колача. Ако у колачима има више јаја и мледа. него брашна, онда се већ могу дати деци.

зелени што се лако варе (грашак, зеље,

Поред меса подносе најбоље

салата итд.) и кувано добро воће. Чорба од меса и млека такође је добра, у почетку јела. Деци не ваља никако давати слаткише и некувано а нарочито незрело воће. Тако исто не треба им давати ни кафу ни чај. За пиће им ваља дати чисте изворске воде, добра, млека и барем један пут на дан по мало добра пива или вина. Мора се строго пазити да дечији оброци буду свакад у једно извесно време и да деца не једу ништа између оброка. Келудац хоће мира па да може сварити јело. Ва то је врло потребно, да се деца навикавају на уредан начин живота: да из јутра у извесно време устају рано а у вече рано да лежу, и да тачно и у извесно време ручавају. у

Учитељска школа у Београду. Ове 1885 —6 године уписало се у београдску учитељску школу 67 ђака, од којих су 89 благодејанци, а 28 о своме трошку. У П раз-

реду има 17 благодејанаца,“) а 24 о свом

трошку == 41 ђак; у 11 разреду има 26 благодејанаца, а 17 0 свом трошку = 48 ђака; у ТУ разреду 18 благдејанаца“) а 15 о свом трошку == 98 ђака. У свима, разредима света 184 ученика.

Четврти разред ваставио је своја предавања, која су због рата прекинута, 1-о7 Априла ове 1886 године, Остали разреди нису ни почињали рад. Испити у ТУ разреду почели су од 7 Јуна. Четврти раз. полажу њих 80, од којих су 25 благодејанци, а 5 о свом трошку.“) Цео распоред донели смо у једном прошлом броју.

Нови ученици у [ разред, мислимо, неће се ове године уписивати, јер је и горњи број (67) велики. Тако исто не зна се ни оће ди бити четвртог разреда. Но о свему даљем току учитељ. школе јавићемо у листу.

1) Овај је број мали за то што многи због слабих оцена губе благодејање за извесно време и ако се доцније поправе онда су опет благодејанци.

2) У почетку ове школске године.

3) Један је одустао од полагања испита.