Učitelj

У српској учитељској школи у Карловцу било је 1884—5 шк. године 38 ученика и то: 29 приправника и 9 приправница.

У српској учитељској школи у Сомбору уписало се у почетку ове шк. године: у 1 разред 28 мушких и 15 женских 58; у П разред 17 мушких и 13 женских = 80; у 11 разреду 18 мушких и |; женских, 8 мушка и 2 женске уче ванредно = 6. Школу походе свега 66 мушких и 49 женских = 115.

Претераност у рачуну. — Једна учитељица у Лигницу задала је овакав недељни задатак:

Да се од 880, 783. 889 одузима 629. све дотле дотле докле не остане такав остатак који ће бити мањи од 629. Деца су журно радила, али никако да дођу до резултата. Плакала су од мукеин. молила родитеље да им они помогну. Родитељи су се одазвади, али у за луд. Време школи приближило се, а онај несрећни број није ни једну цифру изгубио. А за што» — За то што је потребно да се 1, 400. 800 пута одузима, за који је рад по- | требно око 500 дана, радећи дневно по 10 сати и то тако, да се у минуту изврше 4 операције.

Саопштио К, П.

Отаџбина. Г. М. Ђ. Милићевић оштампао је у 10 свесци „Просветног Гласника“ од 31 Маја ове године прачицу о љубави према отаџбини, коју треба сваки учитељ да прочита врло пажљиво, јер је пуна. по-

Учење је светлост. Џрича за децу. | (По руском). Удесио Џет. М. Никетић | учитељ. Београд. Штампарија Напредне | странке 1886 г. Цена 20 п. дин. Другарице. Позоришна игра за децу у једном чину. Својим ученицама, написала, Милева Симићева, учитељица више дево-

159

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ

уке. Своју причицу почиње и завршује 0вим: „Имаш ли мајку — имаш пуна уста њенога меднога имена; имаш ли оца имаш снагу и заштиту; имаш ли брата имаш узданицу; имаш ли сеју — имаш милошту и разговор; имаш ли драгу — имаш миље срцу, цвет животу; имаш ли чедо имаш наду на васкрс; имаш ли своју кућицу — имаш своју слободицу; имаш ли блага — не зебеш од оскудице; имаш ли школу — знаш да ће ти деца гледати умним очима; имаш ли цркву — знаш којим се путем земља с небом разговара; имаш ли силу и власт — имаш моћ да помажеш и — да грешиш; имаш ли имена, и гласа — живиш у један мах на више места; јеси ли стекао славу — живиши после смрти!...

Али има једно имање, веће од свега тога; има једно благо нада сва та блага; има једна тековина у којој свака друга, ма, кака била, и ма колико вредила, само заузима једно место, по цени својој, онако као што заузимају своја места иконе у светом храму божјем.

То је тековина нада све друге тековине; она је благо нада сва блага; она поси име свето; она, се зове — Отаџбина!

Ко прочита ову причецу т. М. 5. Милићевића о отаџбини; а треба сваки да је прочита, тај нека прочита у хигијени Рајховој, коју је превео на српски Др. Данић, а свака. је школа, има, и одељак: „Туга за кућом“, јер се ту доста опширно расправља, та тема с научног гледишта.

Саопштио ИН. Р. П.

јачке школе у Н. Саду. Издање књижаре

Маил. Каракашевића. У Сомбору 1886. Цена, 90 нов. или 40 пара дин. |

0 народности у општем васпитању. по К. Ушинском, написао Сима Милојевић. Издање штампарије шабачке, Шабац. Штампарија А А. Славуја 1885 г. Цена 1 динар.

ово