Učitelj

се ти учебници неће бубати на памет, већ да ће се употребљавати исто онако као што се и читанка употребљава од стране доброг учитеља.

Јован Д. Јовановић. Господо! дозволите ми да још једном прочитам моју резолуцију и то поправљену: ПЕ-ћа учитељска скупштина после свестрапог претреса о употреби учебника у основној школи доноси о томе одлуку:

„Учебници су у 1 п П разреду основне школе непотребни сем буквара и читанака а у осталим би разредима, са обзиром на данашњу организацију српских основних школа били добри учебници од помоћи. Корист њихова се мери према њиховој изради и спреми наставника.

Председник. Прима ли скупштина ову револуцију, (вичу: не прима). Молим вас господо. Ми треба у опште да донесемо резолуцију, не треба да гледамо на то какав је учебник какав учитељ, У опште треба да донесемо резолуцију и коме се не допада горња резолуција нека предложи другу. Молим вас нека резолуцију г. Јован Јовановић још једаред прочита:

Јован Јовановић. (Чита).

Председник. Сад имамо да решимо о овој резолуцији. Ко је за горњу резолуцију тај нека, седи, Бо је противан тај нека устане.

286 _

вв иц—

Модим вас нека прво сви седну. Као што се види огромна већина седи, и према томе примљена, је горња резолуција.

Има пеколико гостију колега из Аустрије и сматрам за дужност да вам их представим:

1) Вељко Петровић из Земуна,

9) Ј. К. Борјановић из Сомбора,

3) К. Миловановић из Ковиља

4) Стева Радић из Трпиња

5) Милан Јовановић из Даља

6) Лазар Шушић из Бачинца (Банат).

(Скупштина се одазва са: Мило нам ЈЕ. Живели).

Председнак. Молим вас господо. Вама, је свима познато да је пок, Јован Гавриловић највећи део свота имања завештао сирочади учитеља. Да би одали достојну почаст покојнику, мислим, да би требали да му дајемо помен.

Петар Никетић. Да би се ствар што пре свршила имао би да вам кажем да је и главни одбор о тој ствари мислио и одбор се договорио да помен буде у среду у 1 часова, помен би требао да буде после литургије. Председник. Ствар је решена. Парастос ће бити у среду после литургије. Са овим је дневни ред исцрпљен.

Данашњи је састанак закључен.

Састанак је закључен у 5", часова.

Вести о учитељском удружењу

ит

Шрема правилима „за учитељско удружење,“ која је П1-ћа учитељска скупштина примила, и по којима ће се радити на учитељском удружењу, до сада су образовани ови зборови:

1. Збор ћупријски. Образован је 7 Септ. 1886 год. Тога дена уписало се ) ред. чланова.

2. Збор крушевачки. Образован је 8 Септ. 1886 год. Уцисало се 21 ред. члан и 2 почасна: гл. Јанићије Поповић и Коста Пауновић, про.

8. Збор београдски. Образован 11 септ. 1886 год. Тога дана уписало се 27 ред. чланова.