Učitelj

932

ма да би волео да кажем скупштина је

спремна да претреса то питање, скупштина.

неће бити у стању да изведе све појединости, и да учини ону услугу, коју би она, могла учинити, ако би истински проучила, и поједини чланони дошли спремни да о овом питању говоре.

Али ипак може се и из предлога нешто узети да се претреса. У Октобру меседу састаје се народна скупштина, и ако је г. министар вољан да усвоји резолуције треће учитељске скупштине, онда ја мислим да се могу неке мане изнети, јер свакојако није на одмет ни г. министру просвете, ако скупштина донесе паметне разлоге. Ја овде могу да укажем на једну ствар, коју је само један поменуо, а то су продужне школе. Ја пролазећи као ревизор, имао сам прилике да испитам какао је знање у продужним школама, у кодико је закон испуњен. Ја то остављам да говорим онда, ако се буде повео разговор о овом питању. То није на одмет скушптини. Ја мислим да би било добро, ако би скупштина узела, да цео овај извештај Главног Одбора одложи за идућу скупштину, па да преко листа умолимо и оне јаче снаге, које нису из кола учитељског, као професоре средњих школа, а може бити и велике школе стручне људе, да кажу што год о реорганизацији, и онда би се то питање могло претресати, а сад скупшт. може одвојити патање о продужној школи. Ако би се нпр. изнели сви разлози против продужне школе, она неће бити на одмет министру простете. Ево сад да кажем главне напомене о продужној школи. У години има 54 чечвртка. Кад одбијемо одмор школски и којекакве празнике, не остаје више од 936 четвртака, па онда узмимо још да може учитељ да, буде болестан, ади ипак, узмимо баш да буде 36 четвртака. То значи пошто имају пет часова дневно, за годину дана

имаће 130 часова. Тих 180 часова падају на шест главних пробраних предмета. Познато је свима како је програм веома опширан, али узалуд кад га није могуће савладати.

Овде се може изнети још један други јачи разлог. Ова продужна школа јако смета и нижу оси. школу, и она јој управо смета да иде правилним путем, јер учитељу одузима онај одмор, који му је дат, и који би учитељ могао употребити за спремање и своје усавршавање у раду школском. А и за предавање у продужној школи тај човек треба да се спреми, морају се прегледати барем стари тефтери, па онда, улазити у шволу.

Да се још запитамо, ко долази у продужну школу. Долазе ученици, који су већ или земљорадници или занатлије. Они посећавају шволу осми дан. Какав је то ђак, који осми дан долази у школу, и незгодно ми је да напоменем поједине примере, каЕви су то ђаци, о чему сам се уверио приликом ревизије у тим школама. И још да кажем, да ове продужне школе задају огроман посао по селима одборима и министарству просвете, тражећи час ово час оно, и верујте ми кодико се потроши артије око тога, ја не бих вермао ту школу за ту артију.

Ето како би ваљало говорити о овом питању, и ако ко има још какву паметну приметбу из закона о основним школама, нека изнесе, па ћемо умолити г. министра да прими к знању резолуције треће учитељске скупштине. И ако буде даље говора у овом правцу, онда ћу још говорити.

Председник. Пошто се много говорника, пријавило за реч, а и доцно је, закључујем данашњи састанак, а сутра ће бити састанак у 9 часова,

Састанак је трајао до 6 и пб час.

фи ==