Učitelj

329.

по два три часа, онда би овај мој приговор био јасан. Овако да приметим још и то, да само од лепих жеља нема никакве вајде. Предмет је овај сувише претрпан.

Земљопису се нема много шта пребацити, али томе је узрок та сретна околност, што живимо на земљи на којој има само пет делова, света, а да смо нешто на Јупитеру, ми бисмо зарад система добили у програму целокупног Јупитера, па ма колико то износило. Дошао сам до Пољске привреде. У место да објашњавам како је овај програм написан поменућу само то, да је један господин израдио по истом програму целокупно дело, које ће изнети мислим три књиге, и свака ће стајати три динара! Претрпаност овога предмета тако је велика, да се не би човек смео подухватити, да само њега предаје целе године. Може бити, даће ко год рећи, да се све то може

| казује како су програми рађени. У томе

врло кратко казивати. Стаким мишљењем |

небих се могао нипошто сложити за то, што пољској привреди у школи није задатак, да каже или управо да опише поједине пољске радове онако, како их наш сељав ради, већ да се при објашњењу стане на гледиште рационалне пољопривреде. Мислим да не грешим ако речем: онај који сврши у основној школи пољску привреду онако како програм захтева, онда може слободно ићи у Краљево за предавача.

Поменуо сам све предмете осем вештина. За црввено певање казао сам напред. Ни светско није забораљено. Поред осталога, тамо се може наћи и познавање нота и и квартети и скале це дура мол, — ништа, није заборављено. Цртање се почине шарањем а свршује сенчењем геометриских тела и прецртавањем с природе. А шта да, кажем о гимнастици. Познавао сам у Нишу једнога чувеног онглара Анђела Пизи. Само би он био способан да предаје тај предмет у овновној школи. дамислите, господо, да саме справе гимнастичке коштају најмање 50 дук. цес.

Остаје још Женски рад. У њему се не разумем, али и у њему сам приметио једну карактеристику, врло важну, јер најбоље

се програму може видети, како се пуна, три месеца везе и руби, па тек друга три месеца учи се како се везује чвор и како се удева конац у иглу!

Из свега овога што до сад рекох изгледа да су српске основне школе поди-

гнуте на тако висок ступањ, да дају пот-

| пуно опште образовање. Али ствар стоји.

дручије. Ове је то само на артији. Писци наших програма као да су хтели да се само пред Јевропом похвале. Школа основна, према данашњим сретствима ко-

' јима располаже, може се рећи да је уда-

рила у реавцију.

Код нас је читање рђаво, писање ружно; онде где се пре 80 година говорило ги и гу п данас се говори. Од писмених састава, п правописа нема ни помена. Из историје се после године дана јављају у дечијој памети само бледе сенке од Немање и св. Саве, из старе и о Милошу, Карађорђу и Синђелићу из нове историје, Такав је усцех из њих а такав је из свију осталих предмета, и то све не због тога што је оскудица у добрим и вредним радницима, већ просто с тога, што је програм сувише претрпан, те учитељ старајући се да сврши све, не утврди ништа.

Из свега овога што досад рекох излази то, да је поред осталих узрока школски програм на првом месту узрок, што код нас настава не може да пође правилник путем, с тога бих био мишљења, да скупштина независно од овог питања о реорганизацији основчих школа донесе одлуку да се програм скрати.

Д-р Никола Петровић. Под питањем о реорганизацији основних школа разуме се. реорганизација основних закона на чему почивају основне школе, а не разуме се унутрашњи програм њен, јер то је ствар за себе, о којој се може дебатовати, као што је г. подпредседник дебатовао, а овде треба говорити о односу државе наспрам школе, учитеља наспрам државе и општине, и то је реорганизација или организација. Ви знате да је садашња, организација удешена тако, да ће се тек до 1890 године