Učitelj

895

додиривали у томе, као резолуција о продужним школама, и од ње може бити користи, јер и сам г. министар просвете може бити вољан да их усвоји, а питање о реорганизацији основних школа неће никакве користи донети.

Никетић. Да, би испале резолуције добре, ја мислим да изберемо двојицу, да их нанишу. Председник. Прима ли скупштина да из. беремо лица за састав резолуције (прима) Прима ли скупштина ова лица: Јову Јовановића, Ризнића, Мих. Протића, Косту Петровића, Грујацу Протића, Путниковића, (Прима).

(Настаје одмор) (После одмора)

Председник. Молим вас, господо, сад имамо да чујемо резолуције о реоргализадији основних школа.

Д. Ј. Шутниковић. Чита :

На питање, које је Главни Одбор истакао пред трећу учитељску скупштину: да ли је нужна реорганизација, основ. школа. — скупштина, после свестраног претреса у начелу, доноси ове револуције :

1. Данашња организација основ. школа, не одговара потребама нашега, народа, јер није' постављена на практичнијим основицама и не даје народу онолико користи, колико би требала да даје;

2. У данашњој основ. настави морална, страна васпитања врло је мало заступљена, а потребно је да се моралном васпитању да више места у оси. школама;

3. Неопходно је нужно, да се што пре изврши реорганизација осн. школе тако, да варошке више основне школе одговарају потребама варошког становништва, а сеоске да одговарају месним потребама, сеоског становништва ;

А. Пошто су данашње продужне школе _ са свим некорисне, да се умоли г. министар просвете да привремено обустави рад у њима, а да за то време изволи порадити код законодавног тела, да се ова установа укине.

То су револуције, које трећа учит. скупштина доноси после начедне дебате. Све остало, што би се у појединостима имало рећи о реорган. основ. школе, оставља, се идућој скупштини да их претресе и Донесе о њима коначну резолуцију.

Међу тим, да би се за идућу скупштину спремило све, што је потребно, те да се ово питање у појединостима претресе како треба, скупштина доноси и ову одлуву:

Да би се ово питање боље рашчистило до идуће скупштине, ставља се у дужност сваком члану „Учитељског удружења“: да проматра махне и добре стране данашњег школовања ; да тражи начине како да се

поправи оно, што је зло; да убеђује сва-

ког да је реорганизација нужна, и да. сваки, који се осећа способан и вољан, ту ствар расправља путем штампе било у дружинском листу или иначе.

Председник. Прима ли скупштина ове резолуције > (Прима).

Оглашујем да је примила.

Џутниковић. Т. Мих. Ризнић има своју засебну резолуцију као одвојено мњење.

Мит. Ризнић чита своју резолуцију 0 овоме. |

Председник. Молим вас, господо, скупштина је примила прву резолуцију (вичу: тако је, то је свршена ствар).

Сад, господо, имамо још једну ствар. 26—27 ов. мес. биће учитељска, скупштина у Сомбору. Је ли вољна скупштина, да прати једног члана да буде присутан на њој, и тај члан био би дужан. да нам напише извештај о раду те скушштине у нашем органу „Учитељу“, и тако би га могли сви читати 2 (Прима се).

Молим вас, господо, сад кад је ово скупштина примила, онда треба да изберемо једно лице (чује се: двојицу, Драгутина, Марковића и Петровића),

Молим вас, господо, г. Никетић има реч.

Никетић. Да, пошљемо двојицу, тројицу, четворицу, а на послетку најмање двојицу, јер је један мало (Њагор).

Чабрић. Ја мислим, господо, да претходно треба учитељи да се споразуму, и