Učitelj

87

и ми, па смо више мање сви јод наки.

Из свега што до сад рекосмо јасно се види, да Хришћ. наука за морално васпитање не само да нема веће вредности од осталих предмета, него шта више може само рђаве појмове о моралу да улије. И према томе важност Хр. науке за моракно васштање у основ. шкоди, није готово никаква, те јој не треба то више ни признавати. То тврдимо, кад говоримо о основној школи, а не велимо ништа о томе, да она има какве вредности — за људе. Може она имати 10 пута веће вредности за људе, као што већ рекосмо, па опет да није за. осн. школу.

То је једно. Друго је сад да ли је основна школа дужна да даје и какво знање из религије. Ми смо и о томе говорили и рекли смо, да је време већ да школа и црква гледају свака свој посао : црква веру, а школа науку. А то све кад се сумира, онд“ излази да Хришћ. наука нема никакве вредности за основну школу, и да треба школу ослободити те дужности, па нека ту дужност врши црква као што личи и као што је право.

Знамо да ће многи повикати на ово и рећи нам, да ми овим идемо на то да уништимо веру. Али не, ми то не Велимо, нити смо на то помишљади кад смо ово писали. Ако је религија потребна и корисна народу, нека је, нек остане, нека живи, нека се разљија, нека, се усавршава, нека напредује све више. Само нека посао и бригу око тога врши црква, јер она мање посла има, а школи су пуне руке послова сл. сваке стране и без тога. То је и по-

штено и право. Школа и црква биле су до сада две друге и ви тражите да оне помажу једна другој. Па лепо, и ми то тражимо. Школа је сад толико претрпана послом, да не може ни главе дићи, а црква се одмара, па зар није право, да јој та старија друга бар што год олакша • Нека она учи народ само из тог једног предмета, а школи маКар нека остане читаво туце других предмета.

Може нам се рећи: ама ће вера пропасти, ако се од школе одвоји. Али то не мора бити. Ако има вредности 8: народ и ако је црква буде чувала п неговала како треба, она ће живети, ово ли. не, она ће пропасти и у школи џ бев школе. Није то ништа ново и страшно, да религија буде одвојена од школе. Ено вам других држава,') где је дрква одвојена од школе, па, видите како вера није пропала. Енглези читају св. писмо више него што га код пиле читају сами свештеници, а толику побожност за. цело им није школа улила у душу.

Можда ће ко год помислити, да ми не дајемо никакву важност моралном васпитању, кад оћемо да избацимо из основне школе - Хришћ, науку, која се како тако до сада бринула о њему. Напротив, ми баш већу важност моралном васпитању дајемо од свију оних, који обожавају Хр, науку. Ми више ценимо поштење него знање и више би волели кад би могли сви људи бити поштени, него Да су свб сами доктори наука, а вепоштени. И, кад би Хришћ, наука

") У Немачкој, Аустрији, Швајцарској и др. државама учетељп не предају религију, него свештеницу или у школи или код куће.