Učitelj

120

таљона постепено спојише се тако, да су образовали Фронт од 1.200 метара. Крива, пруга обележена ватром из пушака отеривала. је овај Фронт који беше прикривен иза, дрвета растурених по пољу, али редови који ступаху напред распознаваху се врло јасно; њих је човек могао видети у моменту када излажаху из својих заседа у намери да јурише на редут. Од стране непријатељске, стрељачки ланац бејаше такође дово“љно на чистини, тако, да су се примећавала, и сама кретања потпоре и укрепљења.

Чим је ватра постала живља, одмах се дало опазити како се коњаници повлаче у посматрање ка десном крилу; после неког времена, дође и главни део војске. Друга _ бригада пешадијска развила се десно од прве, њене две батерије спојише се са онима, које су ишле с аван-гардом., У први ред истурила је само по један батаљон из сваке регименте, задржавајући остаде у резерву. Борба се развијаше све влше и више: војници са, бедим знацима који не беху у довољној јачини, оступаше лагано пуцајући на прву дивизију, која беше у офанзиви. Дошавши до једне шумице, престадоше уз мицати, пошто им долазак потпоре даде могућности да заузму офанзиву.

Док се тако борба продужаваше, шест корпусних брдских батерија ставише се десно према дивизији што беше ступила у борбу. Ова маса напусти главни друму највећем трку, дође врло брзо, у почетку једним споредним друмом, за тим преко неког поља и построји се као батерија на, малом брежуљку који доминираше целим бојним пољем. Овака батерија долазећи на своју позицију, пропусти неко време које јој је било нужно да послуга сјаши и да построји топове према непрајатељу, за које пак време јахачи одвукоше предњаке иза топова. Ипак за четврт часа овај артиљеријски Фронт од 500 метара беше у стању да отвори канонаду, која је принудила беле да напусте шумицу коју беху заузели. Дугачки и неправилни ланац пешадијске дивизије који се вијугаше у пољу беше потврепљен редовима из потпоре како

би могао да увећа своју ватру и да одбије

непријатеља ка линонском потоку. Али бели, налазећи се у заседи иза врба и топола што беху дуж потока, зауставише се и отворише живу ватру. Пуцњава плотуна и грмљавина топовска чињаху на посматраче врло јак упечатак; али густ дим беше прикрилио бојно поље тако, да више не беше могуће разликовати положаје разних јединица. Радозпаоци тражаху место са кога би могли боље да посматрају; они се постројише на један брежуљак одакле је главпи заповедник издавао налоге. Штабни капетан који их беше оставио на мондезирском добру, приступи к њима и запита, их да ли су посматрали борбу. „До сада смо видели — одговори учитељ — али је дим сакрио све, те не можемо сада више ништа да разазнамо.“ — Да вас ја упознам Лево од нас, прва дивизија, потпомогнута, артиљеријом, потисла је непри,атеља иза Линона и хоће сада да доврши лажни напад на село Аманж, што се сматра као кључ положаја , који непријатељ сада заузима. На дурбин се примећавају јака кретања, трупа са противничке стране, која се спремају да заштите село и брежуљак што се уздиже иза Линона. Бенерал је наредио другој дивизији да се стави десно те да измени положај; тамо треба ићи те посматрати маневру, пошто ће тамо бити права борба. Ви имате могућности да тамо одете, јер треба доста времена док се корпус војске приуготови; ја бих вас саветовао да. идете иза Олнеја, пошто ће ђенерал тамо бити по свој прилици на читав час пре овога.“ :

Упутише се оној страни бојнога поља где владаше тишина, противно оној хуци на левој страни. Ту се дало видети како једно за другим придолажаху батаљони прве бригаде друге дивизије, који се постројаваху десно од корпусне артиљерије. Присуство ђенералово није одоцнило измену догађаја, остатак друге дивизије нападе село Однеј које беше брањено само једном региментом и једним батаљоном. Друга бригада, уз припомоћ четири дивизијске батерије нададе ватру на село које беше освојено