Učitelj

121

после живе борбе; затим ова бригада продужи свој пут све у развијеном реду, у намери да отпочне борбу лево и да заузме бок непријатеља који брањаше Аманж.

Тада се отвори борба на свима тачкама; удвојени плотун разви се на целом Фронту који је износио скоро 4 километра. Узвишење на коме стајаху радознаоци са стране од штаба, даваше могућности да се посматра што већи део. Призор бејаше доиста чаробан: на целоме простору густ облак дима лебдијаше за неколико метара, вад земљом, који постајаше све гушћи тамо где беху батерије, и који с временом на време показиваше кретање многобројних бораца; загушљива хука што потресаше ваздух, оснаживаше се на сваки поздрав из топова и попуњаваше позорницу бојног поља, својим дирљивим ефектом, Безбројни учесници који беху подолазили из суседних села осећаху се усхићени ратничким одушевљењем које ово позориште уливаше борцима, и распаљиваху се разним фазама борбе.

Од један пут захори се ужасна вика иза Олнеја: резерве белих, које беху нагле да

заузму ово село, беху одбијене коњичком бригадом коју је ђенерал послао на десно

крило са двема батеријама корпусним. У овом моменту пудњава из пушака и топова удвоји се, трубе објавише напад на целој линији и отпоче се нагло офанзива. Непријатељ, опкољен десно, бејаше приморан да се повуче, за тим остави Аманж и ишчезе иза брежуљка који је бранио једним дугачким топовским ровом, пуцајући што се могло брже и јаче; артиљерија се за тим удаљи, батерија забатеријом.

Кад положај непријатељски беше заузет, збор прекрати овај убојни метеж. Регименте се Формпраше, батерије беху упрегнуте и све трупе отпочеше заузимати своје место. Шефови корпусни долажаху са свију страна и груписаху се око ђенерала, да саслушају резултате посматрања које је стекао приликом овог маневрисања. Многобројни радознаоца који окружаваху штаб удалише се да начине места официрима; када се ови постројаше у круг, ђенерал, који беше у средини узе реч; његов оштај и крепак глас допираше јасно до ушију околине која га слушаше у дубокој тишини

пне сучањ--<——

ПРЕДАВАЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ СРБА У НЕПОДЕЉЕНОЈ ДАКОЛИ

У ту. РАЗРЕДУ осНн. ШкомеЕ

Т Разред

Ви из 1 разреда извадите своје таблице и читанчице, па да у овом чланчићу“) тражите именице и да их исписујете на таблицама.

ПЛ Разред

Ви, тако исто, извадите своје таблице

и читанке. Из овог чланчића >) исписујте

на својим таблицама имепице и свакој именици нађите по један придев.

1 Е ) Учитељ треба да нађе ма који чланчић у читанчици.

Е) Тако исто треба да учини и за П разред. р

МТ Разред

" Ви азвадите артије п плајваз ; па пишите у садањем, будућем и прошлом времену глаголе учити и читати.

ТУ Раврра Срби под Турцима,

ЖАЛОСНО СТАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА ЗА ВРЕМЕ ТУРСКЕ ВЛАДАВИНЕ. — СЕОБЕ — ускоци И ХАЈДУЦИ. ЗНАЧАЈ СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ И УКИДАЊЕ ЊЕНО.

Данас ћу вам, децо, причати о томе,

како су Срби проживели време од када су потпали под Турке, па док се нису један-