Učitelj

141

БА ДЕ Бука О ЈЕ КО Та А

дбор је образован у Смедереву 23. Новембра 1886 г. а не у Јануару као што је погрешно у „Учитељу“ штампано.

дбор је свакога месеца држао по један састанак, дале до сада 4 састанка.

Т САСТАНАЋ

ДРЖАН 23. НОВЕМБРА 1886. год.

На првом састанку образован је Збор, изабрати часници и у неколико одређено шта ће се радити идућег састанка. — Било 14 чланова.

И САСТАНАК

ДРЖАН 23. ДЕЦЕМБРА 1886. год.

На другом састанку држана су два предавања: прво је предавање држао Никодије Р. Стевановић учитељ из Смедерева, »0 придевима“ у П разр. жен. школе; а друго предавање држала је г-ђца Даринка Берићева учитељица из СОмедерева „Из очигледне наставе“ намењено учитељима. — Шрисутних члапова било 15.

31. Децембра 1886 г. збор је приредио у корист касе учитељ. удружења Забаву са Игранком. На забави је држао говор Никодије Р. Стевановић, учитељ из Омедерева. У говору је потанко разложио цељ учитељског удружења и корист по учитеље и наставу, корист од удруживања у опште итд. После говора декламовала је т-ђица, Даринка Берићева учитељица из СОмедерева „Омрт гуслареву.“ За овим било је неколико декламација од стране дечије и неколико песама.

— Публика је овом забавом била потпуно задовољна. На овој забави било је чиста прихода 258 динара. — Хвала СОмедеревцима, од стране Збора на овако лепом одзиву. Хиљадили се који подижу просвету ! Хвала и г-ђи Марији Видићки, која је вештином у прављењу ружа и др. цвећа учинила, те је онако окићена сала на 34бави остала и данас у пријатној успомени код поштоване публике.

11 САСТАНАК

ДРЖАН 31. ЈАНУАРА 1887. год.

На овоме састанку прегледан је и примљен рачун месног збора од старе. управе. За тим је критиковано предавање Огевавановића држано на П састанку и примљено без икаквих поправака. — После овога је држао предавање г. Мих, Остојић, учитељ из М. Орашја: „Какво треба да буде предавање па да децу занима“, намењено учитељима. — За овим је одмах држана критива, на ово предавање, и после неколико напомена, предавање је прим-

љено као умесно. — Присутних чланова било 15.

Ту САСТАНАК

ДРЖАН 26. ФЕБРУАРА 1887. год,

На овоме састанку држао је предавање г. Јован 4%. Анђелковић учитељ из Миханловца, о Банату у ТУ раз. мушке шк. — После овога је критиковано предавање Р-ђице Берићеве, држано на П састанку, и

примљено. — да овим критиковано је пре-

давање Анђелковићево, и начин предавања, усвојен. — Било је на збору 16 чланова.

БЕЛЕ Ш-К Е

0 пажљивости, Пажљивост је један од | они су расејани. А како да не буду расе-

главних услова да се у настави успех по-

јани кад учитељев говор не разуму и не

стигне. — Често се учитељи туже да су | схватају, онда дабоме да успеха и не

им ученици неџажљиви или и ако пазе

може бити. Према овоме узрок непажњи