Učitelj

170

исто до својих ситница аналисало, па о свакој говорило онако и онолико колико би требало, онда би се могла читава књига написити о њему. Мени пак нити је време допуштало, нити ми место на коме говорим дозвољава, да у такој опширности говорим. Ја сам се само, тако рећи, дотакао главнијих ствари у поменутоме питању.

А сад пре но што завршим овај кратки и површни говор, допустите ми, да рекнем још само неколико речи, које ће у главноме бити управљеце на родитеље.

Дакле, родитељи, ако хоћете, да вам деца што више у сваком погледу напредују; ако хоћете да вам буду уљуднија да се лепше понашају и боље владају; и ако хоћете да од ваше деце постају вредни радници, поштени грађани и честити синови своје отаџбине — онда се својски и постарајте, те:

1.) Извршите све оно, што се од вас као родитеља према својој деци тражи. Извршите као што треба домаће васпитавање деце и тим поставите чврст и добар темељ школскоме васпитавању ;

2.) Постарајте се да су ваша деца снабдевена свима оним средствима, која су им за њихово васпитавање нужна и потребпа;

8,) Водите строгога рачуна о својој деци и не остављајте их ни часа без икаквог надзора ;

4.) Одржавајте везу са школом и потпомажите је у свему ономе у чему сте као родитељи дужни то чинити; и

5.) Порадите, даједном нестане у вашој средини оних залудних неваљалаца, који својим поквареним животом и неваљалством кваре владање и понашање ваше деце.

И ово су, истина, палијативне мере, но према данашњем уређењу друштва, кад би се и ово све извршило, осетио би се приметан напредак у сваком погледу.

Но за ово, као и за свако право друштвено подузеће од преке је потребе народно благостање, које на жалост данас рђаво стоји и о коме би требао сваки без разлике, већега рачуна да води. Ади, опет на жалост, изгледа, да и о томе најмање рачуна воде баш они, који су највише за то позвати.

Пожелљимо и порадимо свим силама на томе, да дође један дан када ће свакоме прва и последња брига бити: благостање нерода У најтирем и најпотпунјем смислу речи.

14. Јануара 1887. год. Ћуприја.

Говорио Јов. Д. Јовановић,

учитељ.

~

ПОДОДБОРИМА И ЧЛАНОВИМА У ЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

и

Карте чланске и правила послата су збору ћупријском, натадиначком,

обреновачком и жагубичком. Који пододбори нису послали спискове чланова

нека то што пре учине.

Главни Одбор.

пиву су чав--<———

о