Učitelj

171

ПАТРИОТИЗАМ У ШНОЛИ ПОУКА О ПАТРИОТОКОМИ ВОЈНИЧКОМ ВАСПИТАЊУ

НАПИСАО

Е КУРДИ

АРТИЉЕРИЈСКИ КАПЕТАН

С ФРАНЦУСКОГ ПРЕВЕО КП.

Ко и г с п рР ва а

ЈТТАТРАОТСОЕО ТЛО ЕОЈЕТА СЕФО 2АОГЛА"ТАЕЊЕ У 1ПТЕОЛТА

ГЛАВА ШЕСТА Народна светковина у Лонгдену.

(ПРОДУЖЕЊЕ).

У департману „“„ народни празник прослављао се сваке год. како по варошима и селима тако и по целом пространству Француске територије; али сваке године прослављао се он све свечаније и свечаније у једној од пет варошица, које су се утакмичиле да им светковина испадне што сјајније. Ту су позвани биди државни чиновници, а тако исто иопштински часници из околних села, која су обично слала своје депутације; исто тако позвани су били изасланици гимнастичке и стреља чке дружине. Организоване су биле утакмице, које су се изазиваде раздавањем свечаних награда. Околне школе подмиривале су онај број војника, који је потребан за војну службу; оне су под именом „батаљон рекрута“ приказивале оне своје старе ученике, који су, као већ спремни да ступеу трушу, имали довољно војничке спреме да издрже испит пред стручном комисијом, и да тиме добију докуменат о својој способности, који би им послужио као квалификација код војне власти.

Год. 188. , вароши Лонгдену беше пало у део да прослави годишњицу 14. Јулија. Крајем Јуна општина се почела старати о припремама: она је разашиљала про: граме, позивнице, ангажовала све грађане да заставама украсе своје домове и да припреме станове за изасланике: исто тако

нобринуло се и за декорисање вароши, жељезничке станице и Марсовог Поља.

| Утакмице, коњичке игре, дефиловање —

све је имало бити на пространој равници: при уласку у терен, што је остављен за гимнастичаре и коњанике, имала се подићи тријумфална, капија, а према овој пространа трибина за општинско преставништво и госте ; према овој трибини, на трави, подигнута. је пространа гимнастика, снабдевена целим материјалом који је потребан за вежбања.

Још много раније Лонгден је почео припремати све што му је потребно за светковину: тробојне заставе, венца промољени кроз прозоре лепршаху се на ветру, зедене гране уврстане на тротоарима, грбови и патриотски символи покриваху зидове, мотке се уздизаху дуж главних улица и приступа, а беху међу собом у вези редовима разнобојних чашица. Општинска кућа, која је имала крој и украсе по стилу средњег доба, беше покривена тробојним тапетима до врха, тако, да се није ни примећавало камење што беше поцрнело од времена; њен простран перон беше још проширен естрадом од дрвета, украшен гранама, а одређен за корпорадије грађана.

Целе ноћи општинско преставништво примало је званичнике и изасланике, који долажаху сваким влаком. Према томе како