Učitelj

се и такве установе, које су нам што |

_ оно реч — као насушни хлеб потребне, у народу са свим дескридитују, кад се и онако већ за њу употребљује неки вид присилнит мера (рекрутовање ђака !).

Више осн. школе потребне су нам вако за село тако и за варош. Оне могу постојати и покрај пољопривред-

200 _

них и занатлиско-тртовачких школа, јер им је задатак другојачи него ли је ових. Оне су један део основне школе; по томе и извршују свој задатак — стремајући ученике у основима грађанског живота м упућујући ит врлинама: радљивости и саморадње, ности.

порактимч-

(СВРШИЋЕ СЕ).

—ревеввик— „

ЗАПИСНИК УЧИТЕЉСКОГ ВЕЋА

СВИЈУ УЧИТЕЉА И УЧИТЕЉИЦА БЕОГРАДСКИХ ОСМ. ШКОЛА

САСТАНАК 1. 31. ЈАНУАРА 1886. год. У ТЕРАЗИЈСКОЈ ОСН. ШКОЛИ Председавао Д-р Никола Ј. Петровић, РЕФЕРЕНТ ЗА ОСН, НАСТАВУ

Бележили : Коста Петровић, Никола Стојановић, Сава Шаргић.

ПОЧЕТАК У и ЧАСА ПО ПО ДНЕ.

Били су: Гл. Д-р Никола Петровић,

референт за основну наставу: учитељи и_

учитељице београдских основних школа: Лаза Обрадовић, Ник. Стојановић, Стеван дарић, Драгутин Топлица, Милош Војковић, Петар Димић, Димитрије Дукић, Атанасије Урошевић, Сава Шаргић, Драгољуб Ћурђевић, Пет. Никетић, Михаило Јосић, Сава Танасковић, Марко Антоновић, Коста Џетровић, Михаило Николић, Никола Мусулин , Влагоје Недић, Никола Поповић, Милева Михаиловићева, Милица Трпковићка, Јелена Тривуновићева, Милева Ни-

жу Г. референт за основну наставу, по севршеним погодишњим испитима, изјавио је жељу, да се сви учитољи и учитељице београдских осн. школа, искупе на опште учитељско веће, ради претресања питања: Шта треба да чини школа за боље васпитавање своје деце.

колићка, Милица Марковићева, Марија Стојковићка, Даринка Смпљанићева, Марија Радовановићева, Милева Никетићка. Заступнице : Злата Барухова, Даница Деловићева, Даница Кузмановићева, Даница. Прендићева и Катарина Тешићева. Од гостију Јоксим Марковић, писар министарства просвете.

На овом састанку узео је реч најпре г. раферент и изјавио је жељу, да он буде председник овога већа, пошто је оно његовом иницијативом и сазвато. Веће је ову његову изјаву једногласно примило.

После овога председиик предложи, да се за бележење појединих говора изберу три лица. Умолио је веће, да му дозволи, да он сам именује за тај посао три лица, да се не би избором одузимало времена. По одобрењу већа. он је кандидирао: Косту Петровића, Николу Стојановића и Саву Шаргића.

Бележници по избору заузеше своја места,

да тим је г. референат ставио на дневни ред питање: Шта треба да чини школа за боље васшитање своје. деце, пи разложио је у подужем своме говору цељ сазивања овога већа. По том је замолио све чланове, да се од постављеног питања у својим говорима не удаљавају, већ да гле-

ју; да њихови говори увек обухватају