Učitelj

речи, које ће врло хрђаву сенку бацити на „Малу Србадију“ и радњу Гл. Одбора.

Коста Џетровић чита.

Подпредевдник ополиње говорника, да се више држи саме ствари, а да избегава што је више могуће личности. (Граја: да чујемо !) -

После прочитанога :

Никола Поповић. Изгледа му да је Пе- | тровићу мпого жао за чланством у Глав. |

Одбору, међу тим је ов провео пуних седам месеци не радећи ништа на „Учитељу“ ни на „М. Србадији“ (вичу: „Није истина; радио је он највише“).') Одбија од себе и Гл. Одбора прљотине, које им набадује К. Петровић и веди да он није ни мало поштенији од њих, а усвоје време доказаће да је тако. Мњења је да „Учитељско удружење“ има више користи, да буде покровитељ „М. Србадије“ но власник. (Граја).

После подуже граје подпредседник позива скупштину на парастос пок. Јовану Гавриловићу, 7

(С овим је састанак закључен.

Председник, | Јанко Кара-Матић.

Потпредседник , Милоје Петровић.

Секретари: Илија Радосављевић, Дим. Ј. Соколовић, Рад. Вељовић.

|

Уствојила је овај записник ТУ. учитељ. |

скупштина. Урош Благојевић.

') Колико је истине у овоме говору г. Ник. Р. Поповића може се уверити свако, који је читао , „Уучизеља» и «Малу Србадију.» Не само да сам радио на «учитељу», већ сам од добре воље. покрај толиких безразложних нападајл, радио и на тој «Малој Србадији“, која ми је (управо њена господа) залала доста црних дала. Но тешим се тиме, што сам се од те кумпаније убрзо опрсетго К, Ц.

53

у. САСТАНАЋ

АРЖАН 5. АВГУСТА У 4 ЧАСА ПО ПОДНЕ.

ПРЕДСЕДАВАО ПОДПРЕДСЕДНИК Милоје Петровић.

Потпредсед. На дневном реду је читање записинка. пр. састанка, но пре него што се прочита, предлажем да скупштине изабере два члана који ће оверити ове записнике Скупштина усваја предлог и на кандида“ цију г. потпреседника бише избрани г. У Благајевић и Милева Николићка.

Секр. М. Стевановић чита записник У састанка, који скупштина по примедбама, Љ. Јовановића Арсе Пантића, и Ср. Лазаревића усваја.

Подпреседник. На. реду је читање поје-

диних предлога.

Секр. Стевановић чита:

1, Предлог Васе Михаиловића, да се у оним врајевима Србије, где превлађује румунски елеменат отворе женске школе и да се у тим крајевима подигну прво дворазредне осн. школе. (упућ. изв. одбору).

Поттпреседник, Има господо, још један предлог, који није јасан, Је ли вољна скупштина да га чује: (вичу: да чујемо)

Севр. Стевановић чита:

1. Џредлог Ср. Лазаревића о томе, да се позову они чланови, који су се лађом користили, а нису чланови, да се у чланство запишу (скупштина одбацује).

Поттпреседник. — Господо, на дневноме је реду да се реши питање о „Малој Србадији“. Но пре него што уђемо у претрес тога питања хоћу да свратим пажњу скупштине на то, како ће се водити дебата о овој ствари. На ово имам права тим пре, што су јутрос неки од чланова покушали да заведу скупштину са правога њеног рада на поље личних зађевица. Никоме нећу дозволити да се упушта у ствари личне природе, и свакоме који то буде покушао 84кратићу говор. Говориће се само о предмету. које је на дневном реду, а то је: хоће ли дечији лист „Мала Орбадија“ бити лист учит. удружења, или не.

Ор. Лазаревић, говори, да „М. Србадија“ отпадне и да је не прими учитељско удру-