Učitelj

43

деце су већином представе; у њих је врло мало отитих појмова, а према томе мало је и идеја. Кад се њихово тело умори, а тако исто и чула, настаје одмах и спавање. Ово спавање не ремете снови, јер су они у прво доба. врло ретки. Кад дете стекне довољно представа, и општих. појмова, оно одмах почиње снивати, а 0 тим уједно и мање спавати

Познато је да деца много једу. Деци је потребна, храна не само да њоме надокнаде оно што су утрошили непрестаним кретањем, већ и да расту. Храна, је потребна. и за душевну радњу, али како је ова радња, слаба. у деце, то је мало зарад тога и троше. У спавању је ова душевна радња још слабија, и она храна која се преко дана троши на душевну радњу, у спавању се троши на телесни прираштај. Имају права родитељи кад веле, да деца. у спавању расту.

Стари људи мало спавају. Њихово је тело одморно а у духу су већином општи појмови, те је у њих јак, свеза између духа и тела. Услед тога они се лако будеБабе су назвате «вештицама» због њиховог лаког буђења. и кратког спавања.

НЕ. Нерви и мождана струја.

Главна, намера прошлим чланком била нам је та, да покажемо како свеза између духа и тела може бити час јача а час- слабија. Сад је на реду да потражимо узроке тој појави.

Познато је да је мозак средтште душе. Из мозга се“ гранају живци на све стране. Ови живци, преко нарочитих органа, одржавају свезу са спољашњим светом. Они спроводе утиске мозгу, и тако сеу души стварају представе, које све скупа чине човечју свест. Ну сад настаје питање : зашто у извесним приликама не остаје у души трага од надражаја 7 Кад се у што задубимо, или кад. спавамо, ми не осећамо ако нас ко дирне. — На оваква.