Učitelj

46

"Ово испражњивање може бити и потпуно али тада настаје и смрт. Опијум изазива многобројне слике, а за, све -то троши се много струје, и то много више но што у даном моменту мозак произведе. Многи су главом платили због опијума. Са губитком струје, слабе нерви, а са тим и радње појединих органа (срца желуца плућа нт.д).

1У. Уплив духа на тело и обратно.

Читатељи су, без сумње, имали прилике, да посма"трају индивидуе разних друштвених класа и да размиш„љају о разликама које постоје у изразу лица, у равним покретима у држању тела и т. д. Они су могли приметити, како индивидуе из нижих класа имају, у опште, груб израв лица, грубе покрете, грубо држање ит.д. С "друге стране пак, они су могли приметити у индивидуа образованих класа питомину лица, лепе покрете и лепо држање свега тела. Сем тога. онису могли приметити на једној страни ређу лепоту лица, а на другој много обичвију. — Откуда је ова разлика :

Људи, одани збиљском проучавању, одговарају овако: Раднички сталеж потчињен је грубим радовима; он нема могућности да негује свој дух и своје тело. — Овај је одговор сасвим на свом месту, јер је то доиста узрок „диференцији, која постоји између више и ниже класе у погледу телесне лепоте. На тим премисама ми можемо извести сасвим оправдан закључак: Васпитавање је узрок што је једна класа људи духом и телом савршенија, а друга несавршенија. «Груби» радови, ограниченост у појмовима, рђава телесна и душевна нега, узрок су што се у нижем сталежу налази у опште мање телесне лепоте, него ли у вишем. Лице је израз унутрашњости човечје; «лице је огледало душе».

Да се послужимо овде једним примером. Рекрути, а нарочито из извесних крајева, у опште имају грубо лице.