Učitelj

41

После године дана, онп већ добију други израз, а ако служе у војсци неколико година, њихова се лица сасвим

измену. Једном приликом чуо сам овакву примедбу: «Ко би рекао да су ови официри били редови: Били су ружни, а гле сад како су се изменули»...

Оваквих примера може се безбројно навести. Сви они потврдили би да се васпитањем мења израз лица и целокупно држање. Омољац ће се у вароши облагородити, а варошанин подивљаће у Омољу. Да није овоме узрок предео и клима; — Не. Створите у Омољу варошки живот. па ће Омбљац постати варошанин; створите у валоши омољски живот, па ће варошанин постати Омољац. Дакле, на израз лица утиче култура, утиче душевно обравање. Према томе може се рећи: дух упливише на тело и измењује га. Ово се може још јаче доказати душевним болестима, које врло осетно мењају израз лица.

На реду је сад питање: да ли тело упливише на дух и да ли га измењујеј

Ми смо још у напред споменули како је друкчија душа у здравом, а друкчија. опет у болесном телу. Болести телесне, а нарочито дуге и тешке, измењују нарав |(темпераменат) човечју. Извесне болести узрок су телесне и душевне тромости; човек није у стању да душевно ради и да богати свој дух. већ, шта више, губи и оно што је пређе стекао. Услед рђаве телесне неге, тело кржљави, а с тим уједно и дух. — Држимо да су ове напомене довољне, те да се може стећи уверење да тело упливише на дух.

ЕН В == Битна