Učitelj

62

РАЗНЕ ВЕСТИ

ове

Из Немачке. 27-ма скупштина немачких учитеља била је прошле године у Готи. Ове ће године бити 28. скушштина немачких учитеља, и то [1, 12. и 13. Јуна ове год. (по римском) у Аугзбургу. Између осталих предмета, на тој ће се скупштини претресати и веома важно питање о ручноме раду.

Педесетогодишњица Текилијанума. 21. Августа пр. год. навршило се равно 50 год. од како је велики родољуб ерпски Сава Текелија засновао у Будим-Пешти завод, у коме се о трошку његове закладе издржавају даровити младићи српски, и управа је завода ове год. на имен-дан тог великог Србина, на св. Саву, прославила педесетогодишњицу Текелијанума, као што су завод назвали по оснивачу.

Овај је завод основао Текелија 21. Августа 1838., а Фонд за издржавање српских младића у Аустро-Угарској исноси 260.000 Форината (520.000 дин.) и тај Фонд непрестано расте, јер се годишњи интерес не потроши сав, већ се прилаже капиталу, а кућа Текелијина, у којој је смештен завод, вреди преко 100.000 Форинти (преко 900.000 дин.). За ових 50 год. од како Текелијанум постоји, изучило се његовом помоћу до 300 Срба, од којих су многи знатни и угледни људи у свом народу. Сада у заводу има 18 питомаца. Помоћ, коју питомци — поред стана, осветлења, лекарија, што све имаду у самом заводу — и у готовом новцу добијају, износи 300. Фор. ако је питомац на универзитету, а 250 ако је у УП. или УП. гимназиском разреду.

« 4 МИ 5 •

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ

Изашао је 4. број дечијег листа „'Њачета“ са три сликсо и овом садржином:

1. Грудвање (песма са сликомј; — 2. Ранко и Петко; — 3. Бадњи дан (псемај; — 4. Међедовић (народна прича са дво слике); — 5. Христос нам се роди (песма: — 6. Писма „ Бачету“; — 7. Белешке: — 8. Покојница; — 9. Решења; — Ребус.

„Ђаче«“ је најјевтинији и једини дечији лист у Србији. Стаје за Србију на годину само !:60 дин. а за све остаде земље 3. дин. Писма и претплата треба слатиу плаћеном писму уреднику у Ниш.

Уредништво.