Učitelj

61

Међу овам другим одлукама, најважнија је она, што се односи па ратну 1885. а 18857 школску годину, коју су учитељи због српско-бугарског рата изгубили." Учитељска Скупштина по овој ствари одлучила је, да је неправедно м незакопито да поменута година учитељима пропадне, тим пре, кад опа пије ни другим чиновницима пропала и кад учитељи нису криви, што нису целе годин, радили и што није било ревизије. Према томе Учит. Скупштина мисли да и та година треба да се рачуна учитељима и у године службе и у године за повишице.

И горња одлука поднета је г. министру, кад и остале, и умољен је да је у корист учитеља реша. Господин министар је то обећао и учинио. У месецу Декембру прошле године г. министар је ту ствар решио им потнисао рсшење, којим је учитељима у повишице урачуната и 1885. 1886. школска година. И тако сад ће добити повишице сви ови учитељи и учитељице, који то нису били добили због ратне годино, и то издаће им се за све време од кад им је повишица припадала, па је до сад због ратне године задр· жата. По нашем мишљењу овим је ова ствар правилно и правично решена.

Овим је г. министар просвете и Главни просветни Савет показао, да води рачуна о умесним и оправданим одлукама учитељске скупштипе. Истина, ово су прве одлуке учитељске скупштино које су нашле и званичног одзива код министра просвете и Главног Просветног Савета, али је ипак доказ да се у опште води рачуна и о Учитељским скупштинама и о учитељима. Кад би нам било до тога стало, ми бисмо могли још примера павести, којима би се то још боље потврдило, али то остављамо за другу прилику. Ну и ово ће, ваљда, бити довољно утехе за онога што рече, да се данас о учитељима не води рачуна. О појединцима можда, али шта ћемо им, кад они можда то својим радом не заслужују. А ко хоће, да се о њему води рачуна, оп мора то својим добрим, поштеним и за отште добро корисним радом и да заслужи. Већина учитељства, нарочито за последњих ноколико година, својим радом то је и заслужила, па зато се о њој и води рачуна. Учитељство ће се постарати, да и у будуће остане чињеница са којом ће се и хтети и морати водити рачуна. Удружено српско Учитељство, бар, ће свим силама на томе радити и настојавати. |

Јов. Д. Јовановић. УЧИТЕЉ.

ово