Učitelj

121

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ

—овњее— /

„Нови Васпитач“ орган за педагошку књижевност. Година друга.

Охрабрен дојакошњим одзивом, продужићу издавање листа и на даље. Позивајући дакле овим све пријатеље школе, учитељства и педагошке књижевности на претплату, позивам и све кљижевнике наше по тој струци, да својим умним радовима потпомогну и усаврше овај млади лист. А уважавзјући трудбу око књижевна, рада, одлучио сам, да, према слабим средствима овог листа, и наградим те књижевне радове.

Тако, за најбољу педагошку расправу одређујем награду до: 30 фор. авр. Примећујем, да та расправа ваља да буде по својој, тенденцији и целој садржини прикладна васпитним тежњама, у духу. нашег иародног унапређења.

Друга награда од 5 фор. авр. припашће ономе, који напише најбољу оцену на које ново — у првом реду подагошко дело.

Писци ових радова не само да не ће казати уреднику своја имена, него се захтева, да и те своје радове даду преписати туђом руком. А на завршетку године замолиће се наше угледне педагошке снаге, да о приспелим и штампаним у листу радовима, изрекну свој суд. |

Овде одмах примсћуј.м то, да уредник придржава себи право да и не штампа оне приспел: радове, за које држи, да но могу издржати конкуренцију за те награде. Такови радови ће се сходним путем вратити писцима.

Осим тога издаће се још једна награда од 5 фор. А ову ће добити један од оних, који буду, ма и под својим именом слали за штампу разне чланке овоме листу. Ко ће пак ту награду добити, решиће већина стручних претплатника. Одавде се, наравно, изузима све оно, што буде уредник написао.

Годишња претплата“ листу је 3 фор. авр., погодишња |. ф. 50. н., а на три месеца 80 новч. — За Србију и Црну Гору (ради скупље поштарине) годишња је цена 3 ф.50 новч., погодишња 1 . 75 новч. у нашем новцу.

Лист ће и одјако излазити на крају свако: месеца, у обиму од два табака дојакошњег Формата и '/,табака за педагошко књи– жевне оцене.

Претплата и сва писма шаљу се на адресу.

М. Нешковић, (ттедфћ — БЗугтлеп).