Učitelj

152

Познавање и неговање човечијег тела, од Благоја тр. Недића за Ш. р. оси. школе. Цена 15 п. дин. — Иста књига за, ТИ јр. осн. школе. Цена 25 П. дин. -— Обе су књижице одобрене. од просв. с вета и министра просвете као школски уџбеници.

Школска песмарица са новим декламацијама, за сва четири разр. оси. школ“. Од Б. Т. Недића. Цена 95 п. дин. Одобрена од просв. савета и министра просвете, да се у осн. школама може употребити као ручна ђачка књига.

Братство књига, П. Издање „Друштва св. баве.“ Београд 1888 Цена 2 дин. — Поред друштвеног рада, у ову су књигу „Браства“ ушли и ови чланци: заклетва, патријотска причица преведена о Француског; опис народног обичаја „Краљице“ о Тројичину дне, од Павла, В. Поповића; две географске-етнографске расправе: о Призрену од архимандрита Саве,ио Колашину, пределу и племену хердеговачком, од архимандрита Н. Дучића; од Цветићеве трагедије „Душап« 1. чин; две народне песме: о зидању Високих Дечана и о томе, како ј: цар Сулејман узео Будим; путничке белешке П. Срећковића, о гробу царице Јеленг; деведесет и девет Радована, по народној причи М. Ђ. Милићевић; и хришћанска поука, о бризи и благостању домаћем, од протосинђела, Фирмилијана. Као што ичитаоци виде, садржина је и обилата и потпуно српска, и ми такву књигу можемо само да препоручимо својим читаоцима.

извештај о београдској учитељској школи за 1887 — 8. школ. тод. Спремио Др. В. Бакић, управитељ и професор исте пароле Београд. 1899.

Између осталих занимљивих података, који сеу овом извештају налазе, напомињемо пишчево мишљење уда, је добро уређен интернат много кориснији по васпитавање учитољских приправника, нето живљење изван завода“. (Стр. 22). Али у интернату су само издатци већи. „Кад се узму средње цифре издатка на једног питомца у интернату, и на једног благодејанца у екстернату, онда је тамо средина 679, а овде 417 дин. Из тога излази, да је интернат за више од у; скупљи од екстерната. « (Стр. 22). Међутим с друге стране, баш због тога што мање кошта, екстернатом пре може да се подмири потреба, која се осећа у спремним учитељима. »„ Док је постојало заједничко живљење у овој школи, никад није било више од 65 ђака у њоја у почетку ове школ. год. било их је 259, дакле 4 пута толико; иникад није полатало учитељски испит више од !1 ђака, а ове године полагало их је 39 (а кров 2 године биће их 140 до 150). Према томе, може бити да би било најкорисније, кад би