Učitelj

128

се после неколико година опет завео интернат, пошто се на садашњи начин школовања подмири већа потреба за учитељима основних школа.“ (Стр. 28—29). Доцније ћемо о овом извештају више проговорити. |

Карактер. По Самуилу Омајлсу. С инглеског превео Ник. (С. Јовановић „американац.<“ — Београд 1889, Цена 2 дин.

Садржина је књиге: !. Моћ карактера. 2. Моћ своје куће. 3. Дружба и пример. 4. Рад. 5. Кураж. 6. Владање самим собом. 7. Дужност и истинитост. 8. Нарав. 9. Понашање — уметност. 10. Дружба у браку. 11. Искуство. 12. Друштво књига.

Сем тога што је препуњена сликама и примерима, који су позајмљени из историје великих људи свију времена и народа, књига је написана тако занимљиво и тако лепим стилом (у томе, разуме се, има доста и преводиочеве заслугеј, даће је сваки у сласт прочитати. С тога сваком нашем читаопу можемо само препоручити ову књигу. Сваки, који за књигу од 18 штампаних табака и 280 стр. да 2 динара, неће се за то кајати — то му ми јамчимо.

Невен, доноси у своме другом броју за 1889. овај садржај: 1. Гостољубива Јека, песма (са сликом). — 2. Часовник среће. Прича. (Свршетак). — 3. Душану Грбићу песма од Николе Кукића. — 5. Наранџа, од Ш. — 5. Поздрав, песма од Браца Владимира. — 6. Тежак посао, песма (са сликом.) — 7. Два дечка, песма (са сликом.) — 8. Свевнанко и Мислиша. Деци приповедао И. С. Тургењев. 9. Шта се догодило Андрији, песма (са две слике.) — 10. О кртоли (кромпиру). — 11. Дванаест пословица разних народа. — 12. Даштања. — 13. Новије књиге.

Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу: Пг. Јоу. Јомапомб, ХМ/јеп Негпајвег Сгфејуфгавве Ме. 9. -— „Невен“ чика Јовин лист излази двапут месечно на читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 Ф., на пола године 2 9. за Србију и Црну Гору и остале крајеве 10 дин. или 5 Ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 Фор. 50 новч. на пола године, и шиљу се на адресу:

Штампарија А. Пајевића у П. Саду,

„Школски врт, („ЗКојвк! уг6. Та86 ва ргописапје ЗКкојеКог угбагауа, рсејагафуа 1 зуПатафуа. Лист овај, користан по оне сеоске учитеље, који се баве вртарством, пчеларством и свиларством, почео је од нове године да излази у Загребу. Излази месечно једанпут. Цена му је годишње 2:30 Фор.

иу ——————