Učitelj

27

Становници се ови већином занимају највише земљорадњом и сточарством, а за тим трговином, риболовом и разним занатима. Највреднији су што се тиче земљорадње и сточарства Срби, Бугари Цинцари и Грци, последњи се одликују и вештином трговања, а лењствовањем. беспосличењем и отимањем туђе зараде одликују се Турци и Арнаути.

14. Вера. По вери становници овог полуострва деле се: на хришћане (источне и западне), мухамеданце и мојсијевце. Источне хришћанске су вере већином Срби, Бугари, Грци и Јермени; западне или католичке су вере већи део Срба и Арнаута, а мухамедовске су: сви Турци, највећи део Арнаута, велики део Срба, у Босни и Херцеговини, нешто Бугара и Грка, и најзад мојсијевске су вере сви Јевреји.

15. Образованост, Нароли, који живе на Балканском полуострву, нису сви подједнако образовани ни просвећени; а до скора је се цело Балканско полуострво рачунало као најназаднији и најнепросвећенији део Европе. Узроци, због којих су становници овог полуострва остали овако у образованости назадни. јесу дугогодишња, робовања под Турцима. Јер сви скоро становници овог полуострва, сем становника узанога Далматинског приморја и малене кршне Црне Горе — били су до почетка овога века под Турцима као робље. Као таковима, није им ни падало на памет нити су помишљали да праве школе, већ су се бринули како ће себе и свој народ од турског беснила и насиља сачувати. Тек пошто су се ослободили од турског ропства (Срби у Србији, Грци и Бугари), онда су почели живо подизати на све стране основне, вредње и више школе, за образовање своје младежи; труде се и старају се из године у годину да број школа, ђака, учених и писмених људи све већи буде. И тако данас по образованости и напретку, по броју разних школа, учених друштава, писмених људи и т. д. — стоји на првом месту Грчка, па онда долази Србија, Бугарска, Источна Румелија и најзад Црна Гора. У свима овим земљама има данас доста разних школа као основних, средњих (гимназија, полугимназија и реалакај) разних стручних (учитељских школа, богословија, пољопривредних и војених) и виших школа, где се уче и спремају младићи за дсбре судије, адвокате, професоре. учитеље, инџинире. лекаре и т. д. Грци, до доласка Турака на ово полуострво бејаху најизображенији народ, не само на овом полуострву него и у свој Европи, а доласком тога дивљачког народа и дугим робовањем под њима — све пропаде и ишчеве. У свима, осталима местима, која су под турском управом, образованост је и дан дањи врло назадна, јер су школе врло ретке, у којима се само учи читати и писати; број

писмених људи је врло мали, и то што их има писмених по варошима сву. И у Босни и Херцеговини, у ко-