Učitelj

26

има их само са притокама, а понеке имају само отоке без притока. У њима живе понајвише рибе, а нарочито јегуље (у Скадарском и Оридском).

11. Клима. У земљама Балканског полуострва нијс свуда клима једнака. Тако, у местима, која су поред Јадранског, Јопског и Белог мора, клима је блага и топла; снег ретко кад пада, и кад падне одмах окопни. Зиме су кратке. Лета су врло сушна, а крајем јесени пи преко зиме и пролећа кише су врло бујне и честе. Најглавнији су ветрови, који у овим приморским местима дувају: топли и влажни Широко, који дува с југа, и Бура (Борај, хладни сухи и јаки ветар који дува са североистока. У североисточноме крају — у унутратњости полуострва, клима је као и у Србији -— умерено — топла. Лета, су топла, а зиме студене, јер снег зими траје по 3 — 4 месеца. На врло високим планинама траје снег и до Цетровадне. Ветрови, који у овом крају најдуже и најјаче дувају јесу: Кошава, нарочито у приморју Црнога мора, Северац, Југ и западни ветрови, који доносе кишу.

12. Производи. Земље овог полуострва плодпе суи богате свима. производима: биљем, животињама и минералима. Од биља рађају сва жита као: пшеница, кукуруз, раж. јечам, овас, слда; за тим разна воћа и винова лоза; варива и поврће, па онда лан, конопља. дуван; памук и пиринач у приморским и топлим крајевима. У свима приморским местима, сем приморја Црног мора, рађа и јужно воће, као: лимуни, маслинке, поморанџе, смокве, бадеми и т. д. Од животиња има коња, говеда, оваца, коза, свиња, свилених буба, пчела и дивљих — шумских животиња. Од минерала има свуда доста гвожђа, за тим олова, бакра, сребра, сумпора, каменитог угља, мање злата и соли.

13. Народности. Свега становника на Балканском полуострву има 13 ипо милиуна душа, дакле скоро ! пута толико колико у краљевини Србији. Становници су разнолики. Тако, највише има Срба (4,400.000), за тим: Бугара (3,500 000), Грка (2,400.000), Арнаута. (1.500.000), Турака [!,000.000), и у мањем броју има: Јермена, Ципцара, Цигана, Јевреја, Немаца, Маџара, Хрвата и Талијана.

Срби живе у северозападноме крају и у средини Балканског полуострва, захватајући места од Дунава па до близу Белог мора; Бугари живе у источноме крају с обе стране Балкана; Арнаути на западу између Дрима, Јадранског и Јонског мора; Грци на југу у Грчкој и узаном приморју Белог мора. Турци су расути по целом полуострву, а у великом броју находе се у Источној Бугарској, Цариграду и његовој околини. Јевреји живе свуда по варошима; Цинцари го Македонији и северној Грчкој, Јермени у Цариграду. Маџари и Немци у Босни и Херцеговини (од 1878г. а Талијани и

Хрвати по Далмацији, у приморским местима.