Učitelj

285:

али се не смије ни ова често употребљавати. Врло ружно је видјети, кад нека. дјеца неимајући брисе, бришу са парчетом хартије, а нека чак и прстом. Треба дакле да свако дијете имаи своју гуму.

Цртање у основној школи предаје се синтетичним начином, т. ј. из појединих саставних дијелова ствара се цјелина, иде се дакле од простога к сложеноме — од конкретнога к апстрактноме, од лакшега на теже.

Кад учитељ хоће да предаје дјеци какав предмет — тај мора бити својина душе дјечије, — мора га прво на табли нацртати. Дје– чије ствари треба да су у то вријеме у најбољем реду. Нужно је да |свако дијете има пред собом пртанку, оловку и гуму. Цртанка, треба да се положи на скамију под кутом од 459. дакле од при– лике као и писанка. — Кад су се дјеца потпуно припремила за цртање, онда учитељ отпочиње да црта на табли. Повлачећи поједине црте на табли, води он с дјецом разговор о свакој црти.

Учитељ, кад црта на табли, треба датако стане уз таблу, да сва дјеца виде, од куд па докле вуче он поједине црте. Што је учитељ нацртао на табли, то сад дјеца с табле прецртавају. Тосе ради постепено, црта се један по један дио предмета, и тако мало по мадо изведе се цијела Фигура. Код старијих ученика може учи“ тељ нацртати само неки дио предмета, а остало имају ученици сами. надопунити. Дјеци треба увјек задавати само такве предмете, који су им познати, јер само ће се тим побудити у дјеци воља за цртањем. Кад су ученици нацртади цијелу слику, онда учитељ по. нови с њима све оно, што је за вријеме цртања о дотичној Фигури говорено.

Учитељ, који је невјешт цртању, тај нека ради овако: Прије школске наставе може он дотичну Фигуру оловком на табли забиљежити, — макар најглавније стране тога предмета, — те ће му посао пред дјецом боље ићи од руке; и тако ће се пред дјецом сачувати од неприлике, у коју може често невјешт учитељ да падне Кров то не ће дјеца ништа изгубити, а учитељ ће себи знатну олакшицу учинити.

Учитељ мора код цртања бити врло окретан и дошљедан. На. држању и говору учитељеву мора се огледати весеље, које он сам осјећа код наставе у цртању. То ће бити само онда, ако је он до“ вољно вјешт у цртању, и ако је одушевљен за овај предмет.