Učitelj

496

сио: за сада још не. Зграда је истом лане озидана, па још није спабдевена ни са свима потребама.

Осим поменутог намештаја, у овом разреду има још једна катедра за забавиљу, а над овом виси на зиду велика литографисана, слика Фреблова.

Забавиља ми је, даље, испричала, да у Карлсбаду вма нарочито „друштво за дечија забавишта«“, под којим стоји ово забавиште и још једопо за други крај вароши. Друштво својим улозима, приређивањем забава, томбола и другим новчаним прилозима од добрих људи издржава ове заводе, плаћа забавиље и остало особље, набавља намештаје и средства за забављање. Осим тога, деца имућнијих родитеља плаћају по 50 крајцара месечно, а сиротнија деца иду бесплатно.

Видите, како се овде ради. Град с помоћу једног великог прилога у Штедионичке задруге (20.000 Форината)ј подигао је дивну зграду, па је дао једном друштву, да оно диригује, како год за сходно нађе, овом просвстном установом. А код нас, још општине не подижу како ваља ни школе, нити хоће да их снабдевају средствима, у довољној мери, а то ли да коме падне на памет да потпомогне овако корисну установу.....

У другом одељењу забавишта, у коме су старија дечица, до навршетка 6 година, нисам био. Да добијем ма и најповршнији појам о дечијем забавишту, мислео сам да је и ово довољно.

Мислом да походим и ниже основне школе, којих има овде две на око 12.000 становника, па онда ивишу основну школу (грађанскуј, и да том приликом шроучим уређење школске баште, за коју сам чуо такође да имају. Овдашње основне школе још раде; како чујем, одмор школски почеће тек ове недеље. Можда ћу ти писали, шта будем видео и чуо и у овим школама, као и о школској башти, — мојој за сада најмилијој теми писања у јавности.

>

Пред полазак мој за овамо говорио сам са г. Бакићем, да и ја идем на овогодишњу вашу скупштину, јер ћу се дотог времена вратити у Београд. Како нисам имао кад наћи те, ја те молим да резервишеш за мене једну жељезничку карту, ако ти већ за то није казао г. Бакић, кога сам молио, дати то јави, ако се будете натли где. Мене интересује питање о в. осн. школама, о коме ће се на овогодишњој скупштини већати, па не бирад био да пропустим ту прилику, те да са извора чујем мишљења учитеља. ;

Поздравља те твој искрени,

Паја Т. Тодоровић.