Učitelj

КП КЕДАВКЕ А

~ ма ~ ње

О БОСНИ ХЕРЦЕГОВИНИ

У ЈМ РАЗ. ОСМОВ. ШКОЛЕ

Границе и величина. Граница је ових српских земаља: на северу Хрватска и Славонија, од којих их дели река Сава и Уна до изнад Новога, за тим суха међа до реке Глине; са запада Хрватска и Далмација, од који их дели Динар планина, са југа Црна Гора, за тим пруга једна од ове кнежевине до Србије; са истока Србија , од које их дели река Дрина и Увац, и нешто мало сухе међе између ове две реке.

Босна с Херцеговином заузима простора 52.100 кв. км. Дакле веће су од наше Србије.

Планине. У Босни и Херцеговини главне су ове планине: Трескавица пл. која својим огранцима испуњава сав предео између река: Босне, Дрине и Неретве. Највећи је њен огранак Романија. пл. која се пружа у правцу од СЗ-ЈИ. Други је огранак Јахорина пл. Затим Мајевица пл. између реке Босне и Дрине, пружа се у правцу од С3—ЈИ. На западној страни Босне, највећа је планина Зец, која својим огранцима запрема простор, између Врбаса и Босне.

Највећи су огранци овепланине: Влашић пл. Козара пл. и Виторог пл. Ове ове планине пружају се у правцу од 08—ЈИ.

Највећа је планина у Херцеговини Дурмитор, који се издиже у југоисточном крају Херцеговине, између реке Таре и Пиве. Омање су планине Чабуља, Градина и Стожер, које се пружају од севера на југ.

У опште је земљиште у Босни и Херцеговини много брдовитије, него у Србији; сва је Босна и Херцеговина испресецана већим или мањим планинским ланцима, што се североисточно и ју· гозападно одвајају од ланца Динар планине.

«УЧИТЕЉ» 5(27)