Učitelj

69 „ом стоке. Само су им коњи врло добри. Они су истина малени, али су лепи и ванредно издржљиви. | Велике просторије у Босни и Херцеговини покривене су шукома, у којима су најјаче распрострти: дуб, буква, јавор, граб, _ урост, бор, јела, смрча, оморика и т. д. - У овим шумама находе се ови зверови: вук, медвед, лисица, јазавац, куна, дивља мачка. Од глодара: веверица, зец и неколико врста мишева. Од дебело кожара: дивљи вепар. Од преживара: јелен, срна , дивокоза. Од тица грабљивица има: орлова, соколова. Од кока: тетребова и јаребица. Од певачица: славуја, косова и т. д. Од водених тица: чапаља, вивака и т.д. У рекама налази се разних риба као: шарана, штука, пастрмки, младица и т. д. Народно занимање. Већина народа занима се земљорадњом и сточарством; мањи део народа, који живи по варошима, занатима % трговином, 7“, Премда су занати сада јако опали, опет израђују толико, да | "« и за извоз претиче. Највише се израђују коже, ћебета, ситније ствари од гвожђа, и туча, јахаћи прибори. Некада су биле на гласу, а и дазас радионице ситног и крупног оружја у Бања Луци, Фојници и др. местима.

У Сарајеву је до пре 30 година био најглавнији занат кожарски, где су по читаву годину израђивање коже од разних животиња; те су у извесно доба године сви мајстори кожари, полазили заједно са великом свечаношћу у Цариград, где су највише продње својим кожама налазили. Но сад је та трговина престала.

Трговина је доста жива, а трговци су већином православни Срби, јер немогући имати земље, морају се одавати трговини. Највише се извози сувих шљива, за тим жита и разне стоке. Такође је велики извоз и дуга.

Затим се извози: гвожђе, израђене коже, оружје, ћебета и ножева.

А увози се: памук, чоха, свила и други трговачки еспапи,

Друмова има мало, али су рђави, изузев оне, које је АустроУгарска направила, од кад је заузела Босну и Херцеговину.

Сви путови у Босни и Херцеговини, стичу се у Сарајеву.

Главни су ови путови: из Сарајева долином Босне до Брода.

Из Сарајева преко Травника и Бања Луке у Нови.

Из Сарајева преко Коњица и долином Неретве у Мостари

Из Сарајева преко Сенице за Нови Пазар.

Има и железница од Брода до Сарајева и од Бања Луке дес Костајнице.