Učitelj

то

Народност. Становници су у Босни и Херцеговини све чисти Срби, изузимајући нешто Турака, Јевреја и од скора Немаца. | | Становника има 1,200.000. 1

Осим Немада и Јевреја што говоре својим говором, сви осте ли говоре српским говором, јер потурчени Срби и незнају другог Је зика осим српског. ј )

Сви они говоре јужним наречјем. Становници у Босни и Херцеговини различно се одевају. Сељаци обично носе кошуље и гаће од дебелог платна. Затим чакшире и гуњ, а на ногама опанке. А жене им носе зубуне различно ишаране; а на глави носе повивоку конђу искићену у имућнијих са старилнским новцима, обично талирима. А потурчењаци Срби обично носе чакшире од чохе; за тим ћурче такође од чохе, а и испод ћурчета копоран обично од сви-

лене ћитајке — особито ако су имућни; на ногама носе јеменије, ј

од мекане коже без петица, а на глави белу капицу, па онда повеж,

чалму око главе, Сваки од ових носи око појаса и силав начине, од мекане коже, за ким држе оружје, а и ситнице као: дуван бурмут, мараму и т. д.

Они брију косу сасвим с главе по турском обичају.

Настава је и у Босни и у Херцеговини врло назадна, пзузев у неколико Посавину, где је земља роднија и насељенија а и живљи саобраћај због воденог пута и железнице.

Основних школа има 650, и то су врло неуређене. Од ових су 540 за мухамеданске Орпчиће. У овим се школама не учи ништа друго до коран, на памет без икаквог разумевања. За православне Србе има 60, а за католике 50 школа. У овим се школама учи само читати и писати и ништа више.

Према оваком стању наставе, маса је народа без икаквог општег знања и писмености.

Управа. Док ове две земље бејаху под турском управом, оне по неки пут чињаху једну целину, а много пута бијаху и одвајане једна од друге. Но кад пре 8 год. дођоше под власт Аустро-Угарске,“ она их подели па шест округа: сарајевски, травнички, бања лучки, бихаћски, зворнички и мостарски.

У самој земљи највећа управна власт: земаљска влада за нас-

таву, веру и правосуђе, и Финансијска управа за финансијске ствари | А у сваком су округу окружне управне власти, окружни о: дови, а по срезовима среске управне власти као и код нас. (ве су ове власти потчињене земаљској влади у Сарајеву. Важна места. Сарајево лежи на реци Миљацкој — приточт Босниној, испод пл. Требевића у једној равници, која је 20 км. вел