Učitelj

191

школске прилике и неприлике; преко њих се ћутке прелази. Изгледа да је пут посут ружама, а на против камења одвише. Предавања практична држе се увек у једноме разреду, те изгледа да је у Србији остварена замисао педагошка: у сваком разреду учитељ, а међу тим, чим млади учитељ изиђе из школске клупе очекује га неподељена школа у каквом забаченом кутићу наше отаџбине. Престонички живот и селоу Хомољу, — каква грдна измена! Онамо бујан живот, измена мисли са дрговима а овде чамотиња и усамљеност.

Али то јеш није све. Да би слика била вернија, придодајмо и ове контуре. Неподељена школа са четири разреда и у њој око 10 ученика. Пише се за поделу разреда бар на два учитеља. (Ако још буде среће да има општипа услова за то). Одговара се: „нема. учитеља,“ Ради како сам знаш. За бога, па свршио си учитељску школу, треба да се умеш наћи, треба да си научен и на све незгоде. Стегне се срце, па се отрпи.

Ах, па програм! Да човек пресвисне од радости читајући га А како да не би; Ето тамо на пр. из науке хришћанске да ђаче научи све оно, што је прописано, па слободно може чикати све попове из новоослобођених предела, па доста њих може и из Шумадије! — Српски језик: граматика укупна, акценти, стари српски правопис, латиница. књижевност, проза, поезија. Дивно! — Математика (огрешио би се, кад би казао: рачунање! добро заступљена, — Земљопис целога света. — Историја пародна почиње од Ноја, прати све чланове наших народних династија, њихове женидбе и удадбе и пљачкашке ратове, док се «на једване јаде“ вине мало и на плодно и обилато поље наших народних устанака, одакле тек по који цветак узабере, да га народној омладини за успомену преда. — Чување здравља с познавањем човечијег тела није била тако нужпа као уЈестаственица.“ То је дивна наука! (Из пијетета, према њеној модерној узвишености није се могло гласати против ње на У. учитељској скушштиниј. Баш треба, да је уче деца основне народне школе. Како да не уче; Колико има ногу пас% Шта једе мачка % — Шта има јелен на глави — и т. д. Зар то нису дивне теме за развијање тако глупавог детета, као што је српско сељаче!... — За овим иде Словенски језик, певање, лепо пасање, цртање и гимнастика. Што год се ма где препоручило код нас је усвојено.

Чујте још једну «олакшицу !“- Постављен за учитеља у школи, која је имала хрђава наставника. Ђаци сви понављају разреде. ПЏисање, читање па и рачунање предавано је пре тебе тако темељно, да се на прва твоја питања дају овакви одговори : „би 8 јесу 19,“

#