Učitelj

1

свим поогрешан пут, али тек на странпутицу тежу и мање корисну и то онде, где се може ићи правим, лепшим и кориснијим путем.

Рекох, и опет понављам, да је чудновато за што се кубури са задацима у осн. школи, Кад је практички живот тако пун рачунских задатака, да се исцрпети не може! И писац поменутог чланка кубурио је, кад је саставио оних 14 комб. задатака. Већина његових задатака, нису из практичког живота, нису задаци који д0лазе у обичном животу, него су то на силу смишљене рачунске комбинације, смишљене само за то, да би у једном задатку дошло, неколико врста рачуна, а таки задаци не долазе у животу никако. или врло ретко.“

На пример:

9 ги задатак гласи: „Отац оставио после смрти у банкама : 9100 динара; у злату 2400 динара да се расподели на његова два, сина и једну ћерку ито овако: најстарији син да добије 800 дин, кћи за |, више од брата, а остало најмлађем сину да припадне. | Колико је отац оставио % — Колико је добила сестра (кћи 2 — Колико бу добили најстарији син и кћи 2 Колико је остало за најмлађег брата # —“

Репење би било: Најстарији син добио је 800 динара. Кћи 800 — #00 == 1200. Млађем сину би остало 2.500 оин.

Овакав је задатак чудноват, кад се зна, да у Србији, по закону и обичају, синови деле на равне делове очевиину, а кћи 40бија више или мање. (Н. пр. ако је отац трошио на синове, шкодујући их, онда кћи може добит више од сипова као мираз, ипаче добија мање). А овакав слузтај, као што се у задатку овом пребтавђа, може бити само где је било свађе између оца и синова, или је млађи син био сакат и неспособан за рад и т. д. Но то се треба нагађати и то су изузетци врло ретки.

Б-ти задатак гласи: «Један човек имао у забрану: 9.500 грмова; три пут толико, мање 800 имао је брестова. и кленова, а букава два пута колико грмова, мање 1100 пдт.!

Кад ће ђаку доћи у животу овакав задатак % Ако је његов. забран и ако је бројао дрвеће у њему, он зна колико је каквих дрвета.

«Три пут толико мање толико“ казује да су дрва не само избројана него је још и рачунато за колико је једних више или мање. од других.

Тако је већина од наведених 14 задатака.

Ја ћу навести неколико комбинованих задатака, какви по мом м ишљењу треба да су, па ћу после учинити мало упоређења из= међу једних и других.