Učitelj

135

Ево неколико таквих задатака :

1. Имао сељак у забрану 280 грмова, па хоће да их прода. За сваки нуде му трговци по 18 динара. Сусед му саветује да је боље, ако сам посече те грмове, па дрва за гориво сам да поси у варош и продаје. Сељак сад рачуна овако: Из сваког грм: може изаћи по 6 кола дрва и свака се може продати у вароши по 6 дин. Али онда треба плаћати људима да секу и носе у варош. А то би стало за сваки грм: два надничара по ! дин и 80 п. и за свака кола која ће носити дрва у варош по 3 дин.

Колико би добио кад би продао сзе грмове трговцу по 18 динара 2

Колико би добио за 1 грм кад би секао и дрва носио у варош»

Колико би добио за све грмове, кад би их секао и продавао;

Колико би више добио на сваком грму 2 :

Колико би свега добио више кад би секао и дрва продлвао

Овај задатак може се још проширити, ако св н. пр. из 100 грмова могу истругати даске. Ту би се рачунало: колико треба плаћати за тестерисање, колико ће дасака бити, пошто се могу продати даске итд. ;

%. Сељак имао два вепра. Дају му за сваког по 3 дук. цес. Он рачуна да ли је боље да их угоји, па онда да их прода. Рачун му је овакав: У

Док се вепрови угоје, појешће: 1 кола дулека 6 дин., 150 кгрг мекиња по 10 дин. 100 кг., и сваки ће: појести око 200 кг. кукурузо, а кукуруз је по 11 дин. 100 кг. И за свој труд. вели сељак, треба да заслужим барем једне чизме, а то је 30 дин. А вепрови, као што он мисли да ће његови бити кад се угоје, могу се продати по 8 дук. цес.

Колико ће га коштати мекипе2 Колико кукуруз 2

Колико ће њега коштати вепрови кад буду угојени %

Ако их прода по 8 д. ц., колика му је чиста добит

Колико ће добити- више ако их угоји, него кад би их сад продао 2

3. Сељак има две њиве и обе је посејао. У прву је бацио 80 кг, семена, а у друго 60 кг. семена. Шрва је била лошија, а друга боља. Прошле године прва је родила 8 пута онолико. колико је семена бачено, а друга 18 пута онолико, колико је семепта било посејано.

Ако и ове године тако роди, колико ће родити прва а колико друга #

Цена је житу 15 дин. 100 кг. (или 15 п. 1 кг] Колико ће до-

бити за жито е прве, а колико за жито с друге њиве2 Колико за све %