Učitelj

новости.

ов

Познато је нашим читатељима да је пре кратког времена у

Русији (Петрограду) изишла на: јавност карта Комаров — Зорјан-

новљева. Ова карта са своје тендециозности изазвала је велико огорчење међу Србима. Ово је огорчење сасвим оправдано. Јер Олавјански Комитет, по чијој је поруци ова карта рађена, моћан је чинилац и у више прилика моћнији од званичне Русије. Тај Комитет, који се силно уплиће у судбину Балканских Словена, по-

казао је пред целим светом шта жела нама, «Руској браћи « Ми,

који смо толико крви пролили за своју независност, који смо у ваше прилика, ако не помогли Русији, а оно бар били машице у њеним рукама , дочекали смо, да нам Олавјански Комитет покида из нашег националног венца најлешше листове. Откинули ву Босну, откинули Херцеговину, па сад хоће и Македонију!... Овакве услуге нису братске услуге; овакве жеље нису пријатељске жеље. Љубав према нашој домовини, према нашој- будућности, налаже нам, да нпротестујемо против оваквих поступака. И ми то чинимо, и чинићђемо дотле, докле се не поправи оно, што је у нама изазвало оправдано негодовање.

Услед ове појаве, друшто „Обилић, коме су се придружила и остала друштва : «Побратимство,» «Панчић,» «Даничић,» «Братство,У и Друштво ђака учитељске школе,» на дан о. Фебруара, ове: године, скупљени у сали Велике Школе, донели су поводом карте Жомаров-Ворјанковљеве ове резолуције:

1. Појава Комаров — Зорјанковљеве ентографске карте олавенских народа на балканском полуострву изазвала је са своје при- .

-страсности и тендециозног крњења српских интереса најжешћу

осуду и огорчење у српском народу, и омладина је одлучила на своме скупу, да се та осуда и јавно изрече.

1. Осуђујући Комаров — Зорјанковљев атентат на српске земље омладина у исто време достојно цени поступак остале православне и просвећене браће руске, а нарочито поступак званичне Русије, која је Комаров — Зорјанковљеву карту као пристрасну и ненстиниту та-

105