Učitelj

ПРЕДАВАЧ

ПРЕДАВАЊЕ ИЗ ЗЕМЉОПИСА

У Ту. РАЗРЕДУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ.

Краљевина Србија

1. Име. Како се зове земља, у којој ми Срби живимо, Ко влада Србијом% Како се она онда према томе зове% — Зове се Краљевина Србија. — Јесте ли учили што о Србији 2 — Кад сте учили. :

9. Облик. Каквог је изгледа наша домовина, кад је на карти посматрамо % Она је изгледа троугластога. Која је варош на јужном углу Орбијег — Врања. — А које су на северниим угловима Србије % — Рача и Митровица на, Сави; Кладово и Текија на Дунаву.

3. Границе. Између којих се земаља палази Орбија! — Између Аустро-Угарске, Влашке, Бугарске, Турске, Босне и Херцеговине. — С које је стране Аустро-Угарска држава од Србијеа; Са северне стране. Шта је раздваја од њед — Дунав и Сава. Која је земља кад се преко Саве пређе — Срем. — А која је преко Дунава% Банат. — С које су стране Србије Влашка и Бутарска2 — Са источне стране. — Шта је раставља од тих земаљ: — Донекле Дунав и Тимок, а донекле сува граница са Старом Планином,. — ( које је стране Турска царевина; — Са јужне. Која је на тој страни српска земља ' — Стара Србија. — А које су пограничне планине с те стране 2 Јавор, Голија, Њопаоник, Гољак и Св. Идија, а донекле река Увац. О које стране од наше државе Босна и Херцеговина % — Са западне стране. — А шта их раставља 2 Река Дрина до села Растишта, а одтле до Увца сува граница.

4. Величина п простор. Површина Краљевине Орбије износи 43.600 квадратних километара.

5. Планине. Србија је по земљишту планинска, и брдовита земља ; и то југо-источна је страна брдовитија и виша од северозападне, јер и све веће реке теку од ове стране ка северу. Највећа и највиша планина, налази се на источној страни Србије, на

у (у 2