Učitelj

18

граници до Кнежевине Бугарске: Стара Планина са највишим врхом Мипор-ом (2240 м.ј Она је огранак и наставак од планине Балкана, и пружа се од северо-запада на југо-исток; чини донекле. са мпогим висовима — границу између Србије и Бугарске на истоку На западној страни од ње пружају се као њени огранци: Гулијанске планине, Бабина Глава и Бабин Зуб.

На источној страни Србије, а с десне стране Јужне и Велике Мораве, сем Старе Планине, налазе св још и ове велике планине:

ај, Суха Планина са највишим висом, што се зове Големи Камен. Западно су од Сухе планине: Крушевица и Селичевица, Јужно од тих, а између река Власине и Биназ Мораве: Ширена, Власина, Масурица и Црни Врх:

6), Горостасви и кршевити Ртањ, са највишим врхом Шиљком,. Јужно од њега налазе се и ове планине; Озрен, Девица, Јошаница, Буковик, Тупижница и Тресибаба;

вј, У средини северо - источног краја Србије налази се планина Сто. Око Стола гранају се и пружају планине: Мироч, Дели Јован, Лишковац, Црни Врх, Бељаница, Мајданпечке, Хомољске, Голубињске и Голе планине.

„На јужној страни, а на граници Србије највеће су планине: Јавор, Голија и Копаоник. На Јавору је највиши вис: Јанков Врх, а на Копаонику : Сухо Рудиште. На овој су страни, а северо-источно од ових између западне и јужне Мораве и ове планине: Столови, Ђаково, Црни Врх, Жељин , Нерађа, Једовник, Чемерно, Плоча, Троглав, Радочело, Јелица, Овчар, Велики и Мали Јастребац, Петрова Гора, Пасјача, Кукавица, Гољак, Кременац, Плачевица и Крстиловица — обе близу вароши Врање, — северно од ње. Па нице ове које се гранају по јужној страни Србије, полазе већнном од Шаре планине, сем Јавора и Голије и њивих огранака , које. полазе од Поле планина.

Планине, које се гранају по западној страни Србије, између Др:не, Колубаре, Западне и Велике Мораве — полазе од Црногорских планина. Тако. на овој су страни ове велике планине: Златибор, Мучањ, Муртеница, Чемерница, Чигота, Јелова Гора, Тара, | Букови, Црнокоса, Маљен, Медведник, Јабланик, Сувобор, Јагодња, Гучево, Цер, Влашић и Видојевица.

Рудник, на ком: је највиши вис Штурап, налази се северно од 3. Мораве. Од њега се гранају планине по свој Шумадији. Тако, северно од њега пружају се скоро у једном правцу ове планине: Венчац, Букуља, Космај и Авала.

Већина ових планина обрасла је разноврсном гором, као: јеловом, боровом, буковом, церовом, растовом, јаворовом, кленовом,