Učitelj

у 19

брестовом ита. Али има доста иоголелих брда, без шуме, јер гора је исечена; и из године у годину, она се све више. затире и сече, а друга се нова не подиже, с тога и бивају чешће поплаве и вода већ почиње кварити и плакати родне земље, које постају изјаругане и неплодне.

У евима већим планинама, које су шумовите, има. доста разног звериња, као: медведа, вукова, лисица, срна, јелена, дивокоза, дивљих свиња, зечева, веверица итд. Од пернатих животиња има: орлова, тетребова, кобаца, јастребова, совуљага, косова па и соколова, итд.

6. Равнице. И ако је Србија брдовита, земља, ипак у њој има доста и великих равница и поља, која се сматрају као најплодније земље, јер на истима могу да роде разна жита, нарочито пшеница и кукуруз. Највеће су равнице поред река, и то: Мачванска између Дрине п Саве, Колубарска око Колубаре, Посаво-Тамнавска поред Саве п Тамнаве, Моравска око Мораве, Стишка око Млаве, Краинска равница поред Тимока и Дунава, Топличка око Топлице Дринска поља поред Дрине итд.

7. Реке. Највеће пограничне реке, и то: са северне стране Србије, јесу : Дунав и Сава; са југо-западне: Дрина, Ибари Увац, а са истока Тимок.

Дунав извире на северној страни Србије, у земљи Немачкој, а из шуме што се зове: Швацзалд; тече прво са севера на југ, па онда окреће на исток, и утиче у Црно море.

У Дунав теку ове реке: Сава, Морава, Млава, Пек, Поречка, река п Тимок

Сава извире у Крапској из брда Троглава, и улева се код Београда у Дунав.

Морава, као највећа река што кроз Србију тече, има два крака који се зову: Западна Морава ијужна или Бинча Морава. Западна, Морава извире у планини Голији, те се с тога и зове у своме почетку : Голјиска река, а јужна или Бинач Морава извире из огранака Шаре Планине у Старој Србији. Обе се састају код Сталаћа, и одатле па на север до свог утока у Дунав, зове се Велика, Морава.

Млава извире иза варошице Жагубице.

Пек има два крака: Велики и Мали Пек: извиру испод Хомољских планина. |

Тимок има такође два крака: Књажевачки или Бели Тимок и Крнвовирски или Црни Тимок. Сврљишки тече испод Бабине Главе,

а Трговишки из огранака Балкана. Оба се састају код вароти Зајечара. Кривовирски Тимок тече од Кривог Вира.

По величини Тимок долази на прво место после Мораве.

1)