Učitelj

26

лоша, у коме је умро 1860. године; тамо је и шумовито место Кошутњак где је 1868. год. погинуо Кнез Михаило. На неколико сати од Београда налази се село Рогача , место рођења Јанка Катића, и село Борак у коме се родио кнез Сима Марковић.

Нил, (18.000 становника) са градом на реци Нишави, највећа и најглавнија варош после Београда. Овде има учитељска школа, гимназија и више основних школа. То је врло важно трговачко место, јер је Ниш раскрсница путова, који се разилазе по балканском полуострву. У Нишу се родио цар Константин. Ту и владика седи. Бизу Ниша стоји и данас жалосни споменик српске неслоге и страдања на Каменици 1809 године: Ћеле кула (кула од главај. И Каменица је близу Ниша, где је јуначки погинуо Стеван Син-

· Ђелић са многим Србима те исте 18309. год. Синђелић је родом из свела Грабовца, 7 сати од вароши Ћуприје.

Лесковац (12.000 становника), на реци Ветерници, највећа варош после Ниша, где има полугимназија и више основних школа. „Лесковац се у старо време звао Дубочица. У Лесковцу се израђују врло много ужета — конопци, који се разносе свуда по балканском полуострву; а у околини његовој сеје се много конопље, и рађа добро грожђе — вино. Не далеко је село Вина, где се родио Никола Скобаљић, који је на води Трепањи 16. Нов. 1454. на коцу мздануо са своји стрицем у

Крагујевац (10.000 АН обалама реке Лепенице, престоница прве владе кнеза Милоша, и место рођења његових синова: Милана и Михаила. Овде има гимназија и више основних школа; ту је и тополивница за ливење топова, израду пушака, чаура и осталог оружног прибора. Од Крагујевца полази железница, која се везује са главном пругом код Лапова. На неколико сати од Крагујевца налази се село Вишевац, где се родио Кара-Ђорђе, и село Топола, где је живео, и где му је итело сахрањено; и још "село Страгари, где је рођен јунак Танаско Рајић, и где се барут прави.

Шабац (10.000 стан), на реци Сави са градом, најлепша варош у Србији после Београда; има гимназију и више основних школа. Шабац је важно место за трговину, особито за извоз сувих шљива и свиња. На један сат од Шапца налази се поље Митар, где су Срби 1806. год. жестоко потукли турску силу, која је преко "Дрине тада у Мачву прешла. На југо-западној су страни од Шапца Свилеува, где се родио поп Лука Лазаревић, и Врањска, где се родио Милош Стојићевић.

Смедерево [7.000 стан.), на Дунаву са градом, стара престоница Ђурђа Бранковића. Овде има полугимназија и више основних