Učitelj

21

школа. Омедерево је врло важно трговачко место за извоз свиња, шљива, жита и грожђа смедеревског, које је на гласу са своје крупноће и сласти. На 4—5 сати од Омедерева налазе се: Селевац, место рођења Отаноја Главаша, и Азања, место рођења: Ђуше и Вујице Вулићевића.

Пожаревац, (9.000 ст., близу Дунава и Мораве, у доста, нездравом месту; важно трговачко место, где има и пољугимназија и основне школе. Овде има и један казнени завод, где осуђеници издржавају казне. Не далеко од Пожаревца налази се село Кличевац, где се родио Миленко Стојковић, и село Добрње, где се родио Петар Добрњац.

Крушевац (6.000 стан.ј, близу западне Мораве а пород реке Расипе, врло лепа варош, — престоница српског цара Лазара. Од старина и данас у њему постоји црква Лазарица и развалине двора, и града цара Лазара. И овде има полугимназија и основне школе. У Крушевцу је прошле године прослављата 500 година од косовске битке, и подигнут је споменик изгинулим косовским јунацима.

Пирот (10.000 ст.) с обе стране реке Нишаве са једним градићем: има полугимназију и више основних школа. Овде се израћују врло Фини и чувени пиротски ћидими; тка се доста платна, и лепо сукно шајак, којим се Пироћани махом одевају.

Врања (10.000. стан.), најјужнија варош у Србији испод брда, Плачевице и Крстиловице са полугимназијом и основним школама. Овде се израђују многи покровци и вреће, и сеје се много конопље за израду ужета.

Неготин. (5,000 ст.), у врло нездравом месту, где поред вароши има. доста баруштина. Овде су: полугимназије и основне школе, а овде је и место епископског живљења. У Неготину је 1813. год. погинуо јунак и војвода Хајдук Вељко Петровић, који је ређен у Леновцима, три сата ода од вароши Зајечара.

Ваљево (5.000 ст., с обе стране реке Колубаре у врло лепом месту, са полугимназијом и основним школама. У Ваљеву су 1804 изгинули : Алекса Ненадовићи Илија Бирчанин на превару од Мехмед-Аге. Илија је рођен у Суводању испод Медведника, а Алекса, Прото Матеја и Јаков — Ненадовићи — у селу Бранковини, 2 сата, од Ваљева.

Ужице (6.000 ст.), на Детињи, где има реалка и осиов. школа. На 4 сата од Ужица налази се село Средња Добриња у којој је рођен Милош Обреновић.

Чачак (4.000 ст.) поред Мораве са полугимназијом и основним школама. Према Чачку је брдо Љубић где су Срби 1815. год. победили Турке.