Učitelj

195.

Очи њихове, пуне некога сјаја, који је сагоревао од миља, радости и још некога, рекао бих, божанског осећаја, окретоше се тада к мени.

Ја сам се старао да соватим тај свечани тренутак, и да се по могућству користим њиме. Час, који ми је ваљало држати по распореду, напустих. та

— Децо, рекох им, сећате ли се главних Христових заповести #

Кажи ми, ти Милане, — — -— — —. А ти Станоје другу

Обојица одговорише: — — — Љуби Господа Бога свога == — — — И, љуби ближњега свога, итд.

Шта мислите, којој је од ових заповести одговорио ваш друг Радоје у овој прилици 2

-— Но-другој се владао, господине, јер воли Стојана, па за то хоће да му помогне у невољи — рече Јова.

— А да ли је задовољио и прву% Деца ућуташе не могући се олмах досетити: за то им ја помогох. Машајући се за читанку из четвртог разреда, рекох им:

— Онај, децо, који воли свог друга и указује му своју пажњу и у овако тешкој прилици као што је ваш друг Радоје учинио, тај доиста воли и Бога, јер врши његову најглавнију заповест, помажући другу свом у невољи. Ништа боље и ништа се више и не захтева од људи у животу. Ваш друг Радоје, најбоље вам је показао, како ваља међу собом да живите и да се владате и кад одрабтете и будете људи. Угледајте се на њега, па ће вам живот бити мио и сладак.

Отварајући читанку, ја потражих „Правила за живот» и почех читати одељак о ближњима, објашњавајући и задржавајући се нарочито код оних изрека, које одговарају данашњем догађају.

Иза овога, испричана је у школи још дивна Христова прича, о Милостивом Самзрјанину ради упоређења са самим догађајем; п причица о голубу и чели, која нам лепо казује да се учињено добро увек добрим и враћа.

Учитељи и ђаци свет су за себе. Као што се у селу или општини дешавају свакојаки догађаји, тако исто, има их добрих и лотих , само у мањем размеру, и у школи. У већини случајева, дају се извести згодне поуке, које васпштавају и оплемењавају. Користимо ли се ми наставници таквим догађајима у пуној мери; Нека ми је допуштено да посумњам. Сам сам дугогодишњи наставник, м већином у једном месту, па, веома мало, скоро рећи ништа од

т 18;